Gezondheid in een potje?

Nu er in Nederland een griepepidemie heerst, grijpen veel mensen naar vitaminepreparaten en andere weerstandverhogende producten om te voorkomen dat ze ziek worden. En wie al ziek is, probeert er zo snel mogelijk weer bovenop te komen met anti-griepmiddelen waar vaak paracetamol en vitamine C inzit. Helpen deze middelen eigenlijk wel?

We kochten acht producten en belden met de klantenservice om te kijken wat er zoal wordt gezegd over de werking van het product.

Weerstandverhogende middelen?

Het gaat om de volgende producten om je weerstand te verhogen:

  • Roter Super-C vitamine C-tabletten met vitamine D
  • Davitamon Compleet Vitamine-Kuur
  • Oscillococcinum van Boiron
  • Echinaforce van A. Vogel

De medewerkers van de informatielijnen vertellen dat de vitamines vooral goed zijn om je weerstand te verhogen maar zeggen er wel bij dat een virus er niet mee tegengehouden kan worden. De medewerker van A. Vogel zegt dat je minder ontvankelijk bent voor ziektes en Oscillococcinum zou zelfs preventief werken.

Helpen bij griep en verkoudheid?

Deze middelen zouden helpen bij griep en verkoudheid:

  • Kaloba tabletten van VSM
  • Antigrippine van Omega Pharma
  • Hot Coldrex
  • Citrosan

Deze middelen zorgen ervoor dat de griep sneller over gaat, dit komt omdat er vitamine C in zit. Kaloba zou antibacterieel en antiviraal werken en ervoor zorgen dat de slijmafvoer verbeterd wordt.

Wat zeggen de deskundigen hierover?

Kirsten Kouwen is apotheker en denkt dat het verstandiger is om gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen voor een goede weerstand. 'Het enige middel wat echt helpt tegen griep is het anti-griepvaccin. Verder kun je niet zoveel doen als je eenmaal ziek bent. Je lichaam maakt afweerstoffen en je wordt vanzelf weer beter. Als je door blijft gaan met werken dan duurt het wel langer voordat je beter wordt maar er bestaan geen middelen om dat proces te versnellen.'

Ook apotheker Annemieke Horikx is van mening dat de enige bewezen, efficiënte methode van preventie vaccinatie is. 'Deze middeltjes helpen niet om de griep tegen te houden. De griep gaat ook niet eerder weg, door de middeltjes worden alleen de ziekteverschijnselen minder.'

Voormalig huisarts Ted van Essen komt in de studio toelichting geven over wat je het beste kunt doen wanneer je bent geveld door het griepvirus.