'Gezondheidsklachten door siliconen borstimplantaten verminderen na verwijdering'

boestimplantaat-rdr-01-05-2020-780.jpg

Vrouwen die siliconen borstimplantaten laten 'explanteren' (verwijderen) zeggen minder last te hebben van de gezondheidsklachten die zij hadden voor de ingreep. Dat melden onderzoekers Rita Kappel en Ger Pruijn na een studie onder 135 vrouwen.

Het onderzoek bestond uit drie groepen vrouwen: een controlegroep van vrouwen zonder borstimplantaten, een groep vrouwen met implantaten en een groep vrouwen die de borstimplantaten heeft laten verwijderen. Alle groepen kregen vragenlijsten over hun gezondheid.

Vrouwen die de implantaten hebben laten explanteren zeggen dat zij voor de ingreep klachten hadden als extreme vermoeidheid, pijnlijke spieren en gewrichten, slaap- en geheugenstoornissen, darm- en schildklierklachten. Een gevoel van minder gezond zijn, of chronische griep hebben, werd ook genoemd. Na de operatie melden de vrouwen een verbetering in die klachten.

The Implant Files bij Radar

Radar en dagblad Trouw brachten in november 2018 de resultaten naar buiten van een internationaal onderzoek naar implantaten 'The Implant Files'. Wereldwijd deden er meer dan 250 journalisten uit 36 landen mee aan het onderzoek. Ook voor de publicatie in november 2018 hield Radar zich al bezig met implantaten, en het platform volgt de ontwikkelingen op de voet. Op deze pagina vind je meer informatie over de publicaties rondom The Implant Files.

Kappel, ook plastisch en reconstructief chirurg, zegt dat de uitkomsten van het onderzoek overeenkomen met haar ervaringen uit de praktijk. 'De klachten kunnen erg divers zijn, de moleculen die je in het lichaam terugvindt, kunnen overal voor klachten zorgen'. 

Lastig te herkennen door wisselend ziektebeeld

Dat het ziektebeeld zo wisselend is maakt het voor artsen en patiënten lastig de oorzaak te vinden, ziet Kappel. 'Ik heb vrouwen gesproken die al heel lang implantaten hebben, en als ik met ze in gesprek ging bleek dat zij veel klachten hadden, maar die zelf niet linkten aan de implantaten'.

En, zo ziet Kappel op de werkvloer, ook vrouwen die borstimplantaten 'slechts' preventief willen laten verwijderen, dus om later eventuele klachten te voorkomen, zeggen zich na de ingreep beter en energieker te voelen.

Kappel stelt dat vrouwen voordat zij kiezen voor borstimplantaten goed geïnformeerd moeten worden over de risico's van borstimplantaten. De chirurg onderzoekt nu zelf de mogelijkheid tot het maken van implantaten van lichaamseigen materiaal.