Gezondheidsraad wil preventief hiv-remmers voor risicogroep

prep-hiv-remmers-27-03-2018.jpg

Mensen die een groot risico lopen op een hiv-infectie zouden preventief hiv-remmers (PrEP) moeten krijgen. Dat kan helpen het aantal nieuwe infecties in Nederland verder terug te dringen, schrijft de Gezondheidsraad aan de minister voor Medische Zorg en Sport in een adviesrapport.

Mannen die seks hebben met mannen behoren volgens de raad tot de grootste risicogroep. De hiv-preventiepil is effectief als die trouw wordt ingenomen. PrEP is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen besmet met hiv. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen is verminderd door condoomgebruik, regelmatig testen en vroege behandeling, komen er jaarlijks ongeveer achthonderd nieuwe infecties bij.

'Dit advies is een doorbraak', vindt COC-voorzitter Tanja Ineke. 'Met PrEP hebben we een unieke kans om de hiv-epidemie definitief een halt toe te roepen. We vragen minister en Kamer om het advies direct uit te voeren en geen dag langer te wachten met de invoering van PrEP in Nederland.'

Bron: ANP