background branding

Goed beleggingsjaar pensioenfondsen zorgt niet voor stijging pensioenen

ABP_2020.jpg

De pensioenfondsen hebben een gouden jaar achter de rug met hun beleggingen, maar de pensioenen gaan níet omhoog. De rendementen op het belegd vermogen waren extreem goed met uitschieters van twintig procent. Dat schrijft De Telegraaf.

De strikte rekenregels die de fondsen moeten hanteren verbieden echter dat de pensioenen omhoog gaan. Hoe goed het gaat met de rendementen blijkt wel uit de cijfers van ABP, het grootste pensioenfonds, dat de eerste negen maanden van 2019 al een rendement van 15 procent behaalde.

Koopkracht flink aangetast

Door het achterblijven van de verhoging, wordt de koopkracht van de pensioenen flink aangetast. Omdat de pensioenen gelijk blijven, is het mandje boodschappen dat ouderen kunnen kopen met hun pensioen, veel minder gevuld omdat de prijzen met gemiddeld 2,6 procent zijn gestegen.

De pensioenfondsen moeten in hun boekhouding uitgaan van de huidige lage rente. Die dwingt de fondsen om steeds meer geld te reserveren voor de pensioenen in de toekomst en die groei gaat sneller dan de groei van de beleggingen.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf