Goedkoper uit met een collectieve zorgverzekering?

Collectieve zorgverzekeringen zijn populair. Ruim zes miljoen Nederlanders zijn verzekerd via een collectief. Wat maakt deze manier van verzekeren zo aantrekkelijk voor consumenten? Radar hield een enquête die werd ingevuld door ruim 26.000 consumenten. Hieruit blijkt dat dat 70 procent van de collectief verzekerden hiervoor kiest vanwege de korting op de premie. En dat is opmerkelijk, want die korting is een sigaar uit eigen doos, zo oordeelde minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins afgelopen zomer.

Verzekerden betalen de korting op hun collectieve verzekering zelf. Dat zit zo: verzekeraars verhogen eerst de premie om deze vervolgens terug te geven als korting. Dat schrijft de minister in zijn brief aan de Kamer van 27 juni. Gemiddeld krijgen mensen met een collectieve verzekering negen euro korting. Maar die korting wordt voor een groot deel betaald door alle verzekerden zeven euro extra op de premie betalen.

Verzekerden met een individuele polis, of collectief verzekerden met een lage korting, betalen dus mee aan de hoge korting van mensen binnen een collectief met een hoge korting. Deze mag maximaal 10 procent zijn voor de basisverzekering. De daadwerkelijke netto korting is volgens de minister net iets meer dan twee euro. En dat is veel minder dan verzekerden zelf denken.

Uit de enquête van Radar blijkt dat dat collectief verzekerden vaak denken dat zij meer besparen per maand. 23 procent denkt dat de korting in euro’s 6-10 euro per maand is, 24 procent denkt dat zij maandelijks 6 tot 10 euro besparen en 17 procent denkt zelfs meer dan 15 euro per maand te besparen op de totale premie. Ook blijkt uit de enquête dat veel consumenten (33%) niet weten of zij korting krijgen en hoeveel deze korting is.

Niet altijd goedkoper uit met een collectieve premie

Uit analyses van Independer en Pricewise op verzoek van Radar blijkt dat een collectieve zorgverzekering niet automatisch leidt tot een lage premie. Uit twee rekenvoorbeelden, een van een alleenstaande jonge vrouw en de ander van een echtpaar, blijkt dat in beide gevallen de consument goedkoper uit is met een individuele zorgverzekering.

Uit de enquête van Radar blijkt dat mensen die zich collectief verzekerd hebben, gemiddeld per maand 138 euro (basisverzekering + aanvullende verzekering) betalen aan premie tegenover 128 euro per maand voor mensen die een individuele zorgverzekering hebben afgesloten.

Lees alle onderzoeksuitslagen over collectief verzekeren

Bestaansrecht collectieve zorgverzekeringen

Volgens Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, werden collectieve zorgverzekeringen toegelaten omdat verzekeraars op die manier de administratiekosten zouden kunnen beperken en omdat zij voor specifieke doelgroepen voordelig zorg zouden kunnen inkopen. Beide argumenten zijn volgens Groot nooit echt van de grond gekomen. Veel polissen zijn vergelijkbaar met individueel af te sluiten verzekeringen. Het is dan ook de vraag wat het bestaansrecht van die collectieve zorgverzekeringen nu precies is.

ONVZ wilde als enige verzekeraar reageren in de uitzending van Radar. Volgens bestuursvoorzitter Jean-Paul van Haarlem hebben werkgevers collectiviteiten wel degelijk zorginhoudelijke toegevoegde waarde. Werkgevers kunnen op die manier samen met een verzekeraar werken aan zaken zoals preventie en het terugdringen van ziekteverzuim.

Verlagen korting

Omdat de beleidstheorie die de korting legitimeert niet wordt gerealiseerd in de praktijk, ziet de minister aanleiding om de korting op een collectieve zorgverzekering te beperken van 10 procent naar 5 procent voor de basisverzekering. Verzekeraars krijgen hiermee de laatste kans om collectiviteitskorting op basis van zorginhoudelijke argumenten te legitimeren, zo schrijft de minister in zijn brief aan de Kamer.

In een reactie aan Radar laat de minister weten dat er zorgverzekeraars zijn die wel inhoudelijke afspraken maken die een positieve bijdrage kunnen leveren. De minister vindt het dan ook te vroeg om de korting in zijn geheel af te schaffen:

'Omdat we verzekeraars en collectiviteiten serieus de kans willen geven werk te maken van goede zorginhoudelijke afspraken die daadwerkelijk gezondheidswinst opleveren of leiden tot meer doelmatigheid, gaan we niet over één nacht ijs met het afschaffen van de korting. We weten inmiddels dat collectieve afspraken nooit 10%  korting genereren en dat max 5% dus realistischer is. Mocht het aanbod van collectiviteiten dat geen meerwaarde heeft niet afnemen en mocht er geen echte afspraken worden gemaakt die gezondheidswinst en doelmatigheid bevorderen dan kan het volledig afschaffen van de korting altijd nog.'

Lees hier de volledige reactie van de minister voor Medische Zorg

'Schaf collectieve zorgverzekeringen af'

Volgens Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid (PvdA,) gaan de maatregelen van de minister niet ver genoeg. De korting blijft een sigaar uit eigen doos en om die reden zouden collectieve polissen wat betreft de PvdA in zijn geheel niet meer aangeboden moeten worden.

Bovendien draagt de huidige hoeveelheid collectieve zorgpolissen volgens Ploumen niet bij aan de overzichtelijkheid van het aanbod. Om het vergelijken voor de consument gemakkelijker te maken, zouden verzekeraars radicaal minder polissen aan moeten bieden: 'Verzekeraars moeten wat ons betreft één uniforme basispolis aanbieden. Je kunt dan moeiteloos vergelijken tussen verzekeraars en op basis van die polis ook je aanvullend laten verzekeren.'

Ook het argument dat collectieve zorgverzekeringen bijdragen aan ziektepreventie gaat volgens Ploumen niet op. Verzekeraars zouden wat haar betreft altijd bezig moeten zijn met ziektepreventie. Of het nu een collectieve of een individuele polis betreft.

Wat kun je zelf doen?

Ben je verzekerd via een collectieve zorgverzekering of denk je erover om je collectief te verzekeren? Dan loont het om de polis van je collectieve zorgverzekering te vergelijken met het individuele aanbod. In sommige gevallen kun je een vergelijkbare polis bij dezelfde verzekeraar individueel goedkoper afsluiten. Vergelijken kan via verschillende vergelijkingswebsites. Een andere tip om te besparen is om na te gaan of je de zorg in een aanvullende verzekering ook daadwerkelijk past bij jouw zorgbehoeften. Bovendien kan het voordeliger zijn om bepaalde zorg niet te verzekeren maar om deze zelf te betalen. Meer weten?

Betaal jij te veel voor je (collectieve) zorgverzekering? Zo check je het

Forumreacties

14
  • Door Radar

Een collectieve zorgverzekering hoeft niet altijd de goedkoopste optie hoeft te zijn. Uit twee rekenvoorbeelden, één van een alleenstaande jonge vrouw en de ander van een echtpaar, blijkt dat in beide gevallen de consument goedkoper uit is met een individuele zorgverzekering. Het blijkt een misvatting dat je met een collectieve verzekering altijd goedkoper uit bent. Het kan zijn dat een vergelijkbare polis individueel voordeliger af te sluiten is. Premies worden eerst verhoogd, en vervolgens krijgen consumenten een korting die tot tien procent van de basisverzekering kan zijn. Naast het feit dat de collectieve verzekering niet altijd voordelig uitpakt, zorgt dit systeem voor ongelijkheid: individueel verzekerden of verzekerden met een lagere korting dan de opslag, betalen mee aan de korting van mensen binnen een collectief met een hoge korting. Uit een enquête van Radar onder ruim 26.000 consumenten blijkt dat mensen met een collectieve verzekering per maand 138 euro kwijt zijn voor hun totale premie (basis- en aanvullende verzekering). Dat is tien euro meer dan mensen die zich individueel verzekerd hebben: 128 euro per maand (basis- en aanvullende verzekering). Overweeg je over te stappen naar een collectieve zorgverzekering? Dan moet je goed opletten of die in jouw geval echt voordeliger is (en of deze aansluit bij je wensen en behoeftes natuurlijk). Maandag 3 december 2018 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door criticus2

als het alleen om de premie gaat klopt het wellicht. Veel collectieve pakketten zouden wel eens meer meer dekking kunnen bieden. Of het gaat wellicht om restitutie polissen itt natura? Oftewel: zijn de polissen uit de vergelijking 1 op 1 gelijk, echt gelijk? Ik denk dat het zinvoller is te onderzoeken of restitutiepolissen ondanks een iets hogere premie wellicht goedkoper uit kunnen vallen door betere dekking, en zo ja in welke gevallen wel en waar niet, bv. Denk dat de consument daar veel meer aan heeft.... Zeker waar inmiddels gebleken is dat de naturapolissen mn voor verzekeraar veel goedkoper zijn, o.a. door inperken van aantal behandelingen, of grenzen leggen mbt vergoedingen waar restitutiepolissen deze grenzen niet kennen, dus lagere eigen bijdragen kennen.

  • Door Komkommertijd

Vergelijken ze vanavond ook de Budget polissen?