background branding

Gokbedrijven maakten illegaal reclame bij voetbalpools

Gokken voetbal161818993_s.jpg

Gokbedrijven hebben op een illegale manier reclame gemaakt bij voetbalpools, meldt de NOS. Bedrijven als Nederlandse Loterij en Scorito maakten zich hier schuldig aan. Zo liet Scorito aan honderdduizenden wk-poolspelers online reclames zien voor het gokken op voetbal, ook al is dat verboden. 

Vanwege een ultimatum van toezichthouder de Kansspelautoriteit hebben de gokbedrijven de reclamecampagnes verwijderd. Het kan dat er later nog boetes komen voor de bedrijven.

Voetbalpools vallen onder games

Gokreclames bij games zijn verboden en doordat de toezichthouder voetbalpools als games ziet, is dit illegaal. Gokbedrijf Betcity heeft besloten om te adverteren omdat het voetbal-voorspel-sites niet als online game beschouwt, laat het bedrijf weten aan de NOS. Ook Toto adverteerde. De Nederlandse Loterij, dat achter Toto zit, zegt verbaasd te zijn dat voetbalpools onder het kopje games vallen. Het bedrijf laat weten dat de reclames bij Toto verwijderd zijn: ‘Omdat Toto zich aan de wet wil houden, is de reclame verwijderd en heeft Toto de Kansspelautoriteit om een verduidelijking gevraagd’. Het bedrijf heeft eerder reclames gemaakt voor gokken onder jongvolwassen en kreeg daar recentelijk een boete van 400.000 euro voor.

Halverwege WK nog steeds nodig

Ondanks dat het WK al halverwege is, heeft het nog steeds zin om op dit soort reclames te letten vertelt René Jansen van de Kansspelautoriteit: ‘Het heeft nog veel zin. Het toernooi duurt nog 2 weken, het is de spannendste fase van het WK. Het aantal mensen dat weddenschappen wil inzetten is hoog. We moeten er bovenop blijven zitten.’

Volledig verbod volgend jaar

Het is voor het eerst dat het voor gokbedrijven toegestaan is reclame te maken voor gokken. Er gaat veel geld om in online gokken. Naar verwachting verdienen gokbedrijven meer dan een miljard euro verspreid over 2022. Het is waarschijnlijk ook de laatste keer dat er reclame mag worden gemaakt. Er wordt door de politiek gewerkt aan een verbod dat komend jaar moet worden ingesteld.  

Bron: NOS