background branding

Google begint uitrollen Android 10, met voorrang voor Pixelsmartphones

android-10-6-09-2019.jpg

Google is begonnen met het uitrollen van de nieuwe versie van het besturingssysteem Android. De Pixelsmartphones van Google zelf krijgen Android 10 als eerste, kondigt het bedrijf aan via een blogpost.

In de blogpost benoemt Google tien veranderingen ten opzichte van de vorige versie. Zo zijn dankzij de update onder andere een donkere modus en gebarennavigatie beschikbaar. Vanaf het najaar komt er een functie bij waarmee media automatisch ondertiteling meekrijgen.

Nieuwe privacy- en beveiligingsfuncties

Verder beschikt Android 10 over nieuwe privacy- en beveiligingsfuncties, zoals de mogelijkheid om applicaties alleen locatiedata te laten delen als de app in gebruik is, en stuurt het systeem de gebruiker een melding wanneer een app op de achtergrond locatiegegevens opvraagt.

Daarnaast lopen kleine systeemupdates, zoals beveiligings- en privacyfixes, vanaf Android 10 via Google Play. Het is de bedoeling dat dit sneller verloopt dan bij vorige versies, waarbij het hele besturingssysteem geüpdatet moet worden, ook bij kleine fixes.

Vanaf dinsdag stuurt Google Android 10 naar Pixelsmartphones. Details over wanneer de nieuwe versie voor andere smartphones beschikbaar is, zijn nog niet bekend.

Bron: Google / Tweakers