Google haalt 7 stalker-apps uit Play Store

playstore-20190718.jpg

Google heeft zeven apps uit de Play Store gehaald, waarmee mensen anderen konden stalken. De apps, met namen als Spy Kids Tracker en Employee Work Spy, werden opgespoord door beveiligingsbedrijf Avast.

Volgens Avast zijn de apps ontworpen door een Russisch bedrijf. Ze moesten worden geïnstalleerd op de mobiele telefoon van iemand anders, bijvoorbeeld een echtgenoot, werknemer of kind, die dat zelf niet kon zien. Zo kon worden gevolgd waar diegene is, wie zijn contacten zijn en met wie hij belde of sms'te. De zeven stalker-apps zijn in totaal 130.000 keer geïnstalleerd. Het is niet duidelijk hoe vaak de apps in Nederland zijn geïnstalleerd.

Namen van de apps

De apps waren volgens Avast in de Play Store zichtbaar onder de volgende namen: 

  • Track Employees Check Work Phone Online Spy Free
  • Spy Kids Tracker
  • Phone Cell Tracker 
  • Mobile Tracking
  • Spy Tracker
  • SMS Tracker
  • Employee Work Spy 

Crimineel gedrag

Nikolaos Chrysaidos, specialist mobiele beveiliging bij Avast, verklaart dat de apps onethisch zijn. 'De apps zetten aan tot crimineel gedrag. Ze kunnen ernstig misbruikt worden door werkgevers, stalkers of gewelddadige partners om slachtoffers te bespioneren. Wij noemen dit soort apps 'stalkersoftware'. Samen met Google hebben we ervoor gezorgd dat de apps snel verwijderd zijn en we blijven de Play Store in de gaten houden.'

Afgelopen week bleek uit een onderzoek van Brandpunt+ dat populaire Nederlandse apps de locatiedata van gebruikers opslaat. Lees hier meer:

Grote Nederlandse apps volgen locatie gebruikers

Hoe weet je of er een stalkerapp op jouw telefoon staat?

Volgens Lars Paymans van iPhoned kun je zelf gemakkelijk zien of iemand zo'n app op jouw telefoon heeft gezet. Ga hiervoor naar de app 'Instellingen' en klik op 'Apps'. In deze lijst zijn alle op jouw smartphone geïnstalleerde apps zichtbaar. Als je op een app klikt, kun je deze desgewenst verwijderen.

Ook kun je de opslag van locatiedata door apps aan banden leggen, vertelt Paymans. Op je iPhone ga je hiervoor weer naar 'Instellingen', klik je op 'Privacy' en kies je vervolgens voor 'Locatievoorzieningen'. In dat menu kun je per app kiezen in welke situatie je wil dat je locatiedata wordt opgeslagen. Je kunt kiezen voor 'Altijd' (ook wanneer de app is uitgeschakeld), 'Bij gebruik', of 'Nooit'.

Om de locatie-instellingen van apps op een Android-toestel te wijzigen, ga je weer naar 'Instellingen' en klik je op 'Apps'. Hier kun je ook per app instellen waar deze toegang tot heeft. Klik op een app, ga naar 'Machtigingen' of 'Toestemmingen', en zet 'Locatie' uit.

Bron: ANP / iPhonedAvast