Google krijgt megaboete voor oneerlijke concurrentie

google-boete-android18072018.jpg

Alphabet, het moederbedrijf van internetreus Google, moet 4,34 miljard euro betalen vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Ook moet het Amerikaanse bedrijf zijn contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten herzien, eist de Europese Commissie.

Het bedrag was woensdag al uitgelekt en wordt door EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bevestigd. De nieuwe geldstraf is bijna een verdubbeling van de recordboete van 2,42 miljard euro die Alphabet een jaar geleden van de Europese Commissie kreeg opgelegd vanwege misbruik van zijn zoekmachine bij onlineshoppen via Google Shopping.

Illegale, beperkende voorwaarden

Volgens Vestager heeft Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten door te eisen dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets installeren om toegang tot de app-winkel Google Play te kunnen krijgen.

Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android-software. Ze eist dat Google hieraan binnen negentig dagen een einde maakt op straffe van een extra boete van 5 procent van de wereldwijde dagomzet van Alphabet.

Ook betaalde Google grote fabrikanten en mobiele netwerkaanbieders om Google Search vooraf al te installeren en inclusief te leveren. Het bedrijf verhinderde producenten bovendien om mobiele apparaten te verkopen die op alternatieve besturingssystemen van Android draaiden die niet door Google waren goedgekeurd.

Google moet geld meteen overmaken naar Brussel

Het bedrijf moet ondanks de beoogde juridische stappen het geld meteen naar Brussel overmaken. Het bedrag wordt op een geblokkeerde rekening vastgezet, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager, tot de definitieve uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat kan overigens jaren duren, maar als de commissie de zaak wint dan wordt het bedrag daarna verdeeld over de 28 lidstaten via dezelfde sleutel als ze aan de EU afdragen.

Google gaat in beroep

Google gaat in beroep tegen de boete. Het bedrijf zegt in een reactie: 'Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie.'

Laatst kwam Google ook al slecht in het nieuws met haar maildienst Gmail. Lees hier het artikel daarover.

Bron: ANP