Google luistert geen gesprekken met slimme apparaten meer af

google-20190802.jpg

Google laat zijn medewerkers voorlopig niet meer luisteren naar gesprekken die mensen voeren met hun slimme apparaten. Ze deden dat om de software te verbeteren, zodat de apparaten beter zouden begrijpen hoe mensen praten. Toen enkele weken geleden naar buiten kwam dat dit gebeurde met Nederlandse en Vlaamse gebruikers, ontstond ophef.

'Kort nadat we hadden gehoord dat er Nederlandstalige audiofragmenten waren gelekt van gebruikers van de Google Assistent, zijn we tijdelijk gestopt met het transcriberen van zulke fragmenten. Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren', laat Google donderdag weten. De stop duurt in elk geval een paar maanden en geldt voor alle talen.

De Duitse privacywaakhond (HmbBfDI) is een onderzoek begonnen naar het meeluisteren. Ook Apple laat mensen niet langer meeluisteren met spraakopdrachten aan het hulpje Siri. 

Slimme assistent voor opdrachten en vragen

De slimme hulp van Google heet de Assistent. Die zit onder meer in de Home-luidspreker. Gebruikers kunnen met hun stem een opdracht geven aan de Assistent. Zo kunnen ze een wekker zetten, iemand bellen of vragen wat voor weer het is. De Assistent is een tegenhanger van bijvoorbeeld Alexa van Amazon en Siri van Apple. Wil je de spraakassistent op je smartphone uitzetten? Radar legt je uit hoe je dat moet doen:

Zo zet je de spraakbesturing op je telefoon uit

Bron: ANP