'Google-medewerkers luisteren gesprekken en spraakopdrachten af'

google-100719.jpg

Medewerkers van Google luisteren gesprekken mee die Nederlanders voeren met de Google-assistent. In sommige gevallen gaat het zelfs om gesprekken in huis die per ongeluk door de Google-assistent zijn opgenomen. Dat schrijft de NOS.

Het gaat om spraakopdrachten en gesprekken die door slimme Google Home-apparaten en de spraakassistent op smartphones zijn opgenomen. Een Belgische medewerker van Google deelde ruim duizend Nederlandstalige audiofragmenten met de Belgische VRT om dit aan te kaarten.

De Google Home is een slimme luidspreker waaraan je vragen kan stellen en waarmee je andere apparaten in je huis kan bedienen. 

Tegen betaling meeluisteren

Een anonieme Google-werknemer werd betaald om mee te luisteren met gesprekken van Nederlanders en Belgen. Hiermee kan Google het functioneren van de assistent verbeteren. Per fragment ontvangt de werknemer een paar eurocent.

Het bedrijf laat weten dat gesprekken inderdaad door 'taalexperts' kunnen worden beluisterd. Informatie is volgens Google niet te herleiden naar personen. 

Verschillende soorten geluidsfragmenten

Sommige geluidsfragmenten die worden opgenomen zijn niet bedoeld voor het apparaat. De NOS ontving twee telefoongesprekken en een huiselijk gesprek waarin een vrouw aan een kind vraagt of hij 'nog een grote bek heeft'. Een medewerker moet in het systeem dan aangeven dat het geen spraakopdrachten zijn.

Gebruikers niet ingelicht over afluisterpraktijken

Gebruikers worden niet op de hoogte gesteld dat medewerkers spraakopdrachten kunnen afluisteren. In de algemene voorwaarden staat wel vermeld dat het bedrijf 'audiogegevens' verzamelt.

Bron: NOS