'Google scant gezichten van daklozen ter verbetering gezichtsherkenning'

Google_03102019.jpg

De Amerikaanse tak van Randstad zou in opdracht van Google het gezicht van mensen hebben laten scannen. Daklozen en studenten zouden hiervoor zijn benaderd. Hen werd niet verteld dat de medewerkers voor Google werkten. Dat zeggen bronnen tegen New York Daily News, meldt NU.nl.

Googlemedewerkers zouden voor daklozen hebben gekozen omdat zij verwachten dat zij minder goed doorhadden wat er gebeurde en minder snel met de media zouden praten. Studenten werd verteld dat het ging om een selfiegame. Hierbij werd niet vermeld dat hun gezicht werd gescand en opgeslagen in opdracht van Google. Deelnemers kregen 5 dollar, omgerekend zo’n 4,50 euro. 

Volgens medewerkers van Randstad zouden ze ook de instructie hebben gekregen om mensen met een donkere huidskleur te benaderen om hun gezicht te scannen. Mogelijk omdat het voor camera's lastiger is om een gezicht met een donkere huidskleur te herkennen. 

Ook andere bedrijven verzamelen gezichtsscans

Google heeft eerder toegegeven dat het platform ter verbetering van gezichtsherkenning voor de nieuwe Pixel-telefoon data verzamelt. Ook Apple heeft in het verleden data verzameld om de Face ID-techniek goed te laten werken.

Bron: NU.nl