background branding

'Goudvis leeft 39 jaar te kort in kom'

Een goudvis kan wel 40 jaar oud worden, maar leeft bij de gemiddelde huisdierbezitter nog niet eens een half jaar. Dat geldt ook voor een konijn, dat zeker 10 jaar kan worden maar als huisdier slechts zo'n drie jaar oud wordt.

Dat stelt het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) uit Barneveld zaterdag bij de start van de Week van het Huisdier, die tot en met 23 mei duurt. Thema van de landelijke huisdierenweek is dit jaar het houden van huisdieren, omdat op dat gebied volgens het centrum nog veel te verbeteren valt. Het LICG heeft onder meer 'bijsluiters' gemaakt voor allerlei soorten huisdieren, waarin toekomstige baasjes alles kunnen lezen over kosten, verzorging, huisvesting en gedrag van het gewenste beest.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft minstens één huisdier volgens het LICG. Daaraan wordt per jaar 2,2 miljard euro uitgegeven voor aanschaf, verzorging en medische kosten. Uit een onderzoek in opdracht van het LICG is gebleken dat 84 procent van de huisdierbezitters denkt dat ze heel goed weten waar ze aan beginnen en dat ze goed voor hun dier kunnen zorgen. Toch komt ruim een derde van de beesten bij de dierenarts terecht door een ongeluk, verkeerde voeding of zelfs door vergeten het dier te voeren of water te geven.

Het LICG heeft voor de campagneweek bijna 400.000 informatieboekjes over de aanschaf van een huisdier verspreid onder dierenartsen, dierenopvangcentra, kinderboerderijen en dierenwinkels. Het boekje gaat niet alleen over het kopen van een kat, een hamster of een hond, maar ook over de voorwaarden om veel exotischer soorten, zoals een vogelspin, een fret of een slang verantwoord te kunnen houden.

Bron: ANP