'Gratis coronatest aanvragen kostte me 45 euro', kan dit?

210225 telefoonrekening.jpg

'Begaat de GGD een vorm van oplichting?', vraagt Elly aan Radar. 'Ik belde de gezondheidsdienst voor een testafspraak en werd doorverbonden.' Bij haar gepeperde telefoonrekening bleek dat ze met een 0906-informatienummer had gebeld, die 0,90 euro per minuut rekent. Hoe zit dat?

Over het telefoonnummer 0906–2121212 zijn via wieheeftgebeld.nl meer klachten over onverwachte kosten te horen. 'GGD heeft afspraken voor een coronatest uitbesteed aan een schimmige organisatie. GGD is schuldig', klagen velen. Anderen begrijpen wat er aan de hand is: 'Ook wij zijn erin gelopen. Wij dachten met een overheidsdienst te maken te hebben.'

Vertrouw coronatest-aanvragen.nl niet

De GGD werkt niet samen met een externe organisatie om testafspraken te maken. Het nummer is zelfs niet bij de gezondheidsdienst bekend. Van waar komt het dan? Wie 'afspraak coronatest' googelt en snel klikt, kan wel op coronatest-aanvragen.nl belanden, waar je je via dit 0906-nummer kunt aanmelden voor een test.

Op de site wordt het beltarief wel vermeld: '90cpm en het doorverbonden gesprek'. Daar gebeurt in feite niets verkeerds: voor 0906-nummers en andere informatienummers mogen hogere tarieven gerekend worden. Deze website en het nummer hebben echter niets met de GGD of de overheid te maken. Wie hem beter bekijkt, ziet ook dat de site onprofessioneel werd opgezet. 

Doorverbonden aan hun eigen tarief

'Wie dit nummer belt, wordt doorverbonden met het gratis informatienummer 0800-1202 van de GGD. Maar tijdens het gesprek met de doorverbinddienst en ook nadat de beller is doorverbonden, tikt het tarief van het 0906-nummer door', stelt een woordvoerder van Autoriteit Consument en Markt (ACM), de toezichthouder op informatienummers. 

Dit soort doorverbindnummers zijn een verwoed probleem
Woordvoerder ACM (Autoriteit Consument en Markt

'Let op voor doorverbindnummers'

'Dit soort doorverbindnummers zijn een verwoed probleem', stelt ACM. 'We hebben het opnieuw onder de aandacht gebracht bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dezelfde situatie doet zich bijvoorbeeld ook voor rond de BelastingTelefoon. Het gebeurt te vaak dat mensen geloven een gratis overheidsdienst te bellen, maar met een doorverbinddienst te maken hebben.' 

Het nummer 0906–2121212 is inmiddels door een aantal telecomproviders geblokkeerd, meldt ACM. 'Maar we gaan nog eens goed kijken wat daar aan de hand is. Voor de consument is dit een groot probleem. Hier moet paal en perk aan gesteld worden.'

Zo maak je wél een gratis afspraak

Wie een coronatest wil laten afnemen, kan zich online melden of telefonisch een afspraak maken op het gratis informatienummer 0800-1202 van de overheid. 

Update

ACM blokkeert doorschakeldienst naar GGD

Na een beknopt onderzoek heeft de ACM het 0906-nummer en de commerciële doorschakeldienst per direct geblokkeerd, omdat 'er aanwijzingen bestaan dat de nummergebruiker met de doorschakeldienst niet voldoet aan de wet- en regelgeving.' Het onderzoek kwam er na een klacht van de GGD, die zelf veel klachten kreeg van mensen die zich niet bewust waren dat zij met een doorschakeldienst te maken hadden. 

'Ook de betaling gerelateerd aan het nummer is opgeschort', stelt de waakhond in een persbericht. De opschorting duurt maximaal acht weken. In die tijd kan het nummer niet worden gebeld en krijgt de nummergebruiker geen inkomsten uitgekeerd. De ACM zal in deze periode nader onderzoek verrichten.