Gratis coronatest beschikbaar voor iedereen met milde klachten

coronatest-gratis-01062020.jpg

Iedereen die denkt het coronavirus te hebben, kan zich vanaf maandag melden bij de GGD om zich te laten testen. Via het telefoonnummer 0800-1202 kunnen mensen een afspraak maken voor een coronatest, ook wie maar milde verschijnselen heeft.

Het speciale telefoonnummer is zeven dagen per week tussen 08.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds bereikbaar. Wie een afspraak maakt, kan 'in principe' de volgende dag al terecht. Als het nodig is, kan een testteam ook thuis langskomen. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

De tests zijn bedoeld voor mensen die hoesten, snotteren, koorts hebben of minder ruiken of proeven. Het kabinet wil coronapatiënten snel opsporen, om te voorkomen dat het aantal gevallen snel stijgt en de samenleving weer moet worden stilgelegd. De GGD verwacht de eerste dagen een stormloop.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt overigens dat het geen zin heeft om een test af te nemen bij mensen die geen klachten hebben. De uitslag zou dan onbetrouwbaar zijn. 

Contactonderzoek

Wie het virus onder de leden blijkt te hebben, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek. De GGD spoort ondertussen mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Hun wordt eveneens gevraagd twee weken thuis te blijven, en het te melden als ze ziek worden.

Update 17:10 - Grote drukte bij GGD, maar 'geen reden tot zorgen'

Maandag was er al direct grote drukte bij de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. De gratis afsprakenlijn ging om 08.00 uur open en sindsdien is het er zo druk dat het lang kan duren voordat een beller aan de beurt is. Wie belt, krijgt te horen dat 'al onze medewerkers' op dit moment in gesprek zijn en 'we zullen u zo snel mogelijk te woord staan'.

Op Twitter zijn veel reacties van mensen die boos zijn, maar volgens de GGD hoeven ze zich geen zorgen te maken en komen ze zeker aan de beurt. 'We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen', aldus GGD GHOR Nederland in een tweet.

Wat moet je weten over de coronatest?

Onze AVROTROS-collega's van Dokters van Morgen hebben een artikel geschreven over alles wat je moet weten over de gratis coronatest. Hoe gaat de test in zijn werk? En kun je zien of je al eerder besmet bent geweest? Antwoord op deze en meer vragen, krijg je via onderstaande link. 

Gratis coronatest bij milde klachten: wat moet je weten?

Bron: ANP