Gratis menstruatieproducten voor mensen met laag inkomen in Rotterdam

30:06 menstruatie.jpg

In Rotterdam kunnen meisjes met ouders met een laag inkomen vanaf donderdag ook maandverband, tampons en inlegkruisjes aanschaffen met geld van de gemeente. Dat kunnen ze doen via het zogeheten Jeugdtegoed op de Rotterdampas. Jongeren kunnen de producten kopen bij de HEMA.

Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die de gratis menstruatieproducten aanbiedt. Aanleiding hiervoor is een motie ingediend door de PvdA over menstruatiearmoede eerder dit jaar.

Bedrag op Rotterdampas

Het tegoed is een geldbedrag op de Rotterdampas voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar van ouders met een laag inkomen. Door besteding van dit bedrag bij de aangesloten winkels en vervoersbedrijven kunnen deze kinderen makkelijker meedoen op school en in hun vrije tijd. Met het geld kunnen ze bijvoorbeeld sportkleding en schoolspullen aanschaffen.

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar hebben mogelijk recht op 275 euro per jaar. Voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar geldt een bedrag van 500 euro. Tot nu toe dit jaar ontvingen ruim 17.000 kinderen het jeugdtegoed.

Bron: ANP