Gratis rijstijltest voor automobilisten

Automobilisten kunnen vanaf volgende week gratis hun rijstijl laten testen bij meer dan zeventig BOVAG-rijscholen in heel Nederland.

De rijstijl van de bestuurder wordt getest in een simulator. De eerste test vindt donderdag plaats in het hoofdkantoor van de BOVAG in Bunnik.

Automobilisten maken een ritje van ongeveer tien minuten in de simulator. Daarna volgt er een evaluatie met de bestuurder van de virtuele auto. ,,De automobilist krijgt, als het nodig is, tips om veiliger te rijden'', zegt een woordvoerder. Niet alleen de veiligheid komt aan bod tijdens de test, maar de kandidaat wordt ook beoordeeld op brandstofbesparend rijgedrag.

Volgens de BOVAG nemen veel bestuurders risico's in het verkeer zonder zich daarvan bewust te zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de verkeersveiligheid. ,,Tijdens de rit in de simulator kan bijvoorbeeld snel duidelijk worden dat iemand te snel op kruisingen afrijdt of te weinig let op verkeer in de zijstraten'', zegt de BOVAG-woordvoerder.

Uit onderzoek van de Technische Universiteit Delft blijkt dat met behulp van de rijstijltest kan worden bepaald welke bestuurders een verhoogde kans hebben een ongeluk te veroorzaken. ,,De automobilisten krijgen na hun test een kwalificatie als zelfbewust, veilig of agressief. Mocht het echt nodig zijn dan kunnen ze opfrislessen volgen bij de rijschool'', aldus de zegsman.

BOVAG-rijscholen bieden een jaar lang gratis rijstijltesten aan.

Bron: ANP