GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen algeheel vuurwerkverbod

29102020vuurwerk.jpg

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle vuurwerk. Zo moet worden voorkomen dat toch al overbelaste ziekenhuizen en huisartsenposten het rond de jaarwisseling nog drukker krijgen met vuurwerkslachtoffers.

Beide partijen ijveren al langer voor een vrijwel volledig vuurwerkverbod. Maar het kabinet wil nog niet verder gaan dan het al aangekondigde verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De Tweede Kamer debatteert donderdag over het onderwerp.

'We moeten slachtoffers altijd voorkomen', zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. 'Maar door corona kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om de hulpdiensten op te zadelen met honderden vuurwerkslachtoffers.'

'Het huidige verbod is niet genoeg'

'Het huidige verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is echt niet genoeg', vindt fractievoorzitter Esther Ouwehand van de dierenpartij.'We weten dat de zorg met een extra piek te maken gaat krijgen als we siervuurwerk niet verbieden. Leg dat maar eens uit aan het overbelaste zorgpersoneel.'

Verkopers van vuurwerk moeten een financiële compensatie krijgen, vinden de partijen. Zij wijzen erop dat al een subsidieregeling bestaat wegens het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen dat in december van kracht wordt.

De twee partijen weten zich gesteund door onder meer de politiebond ACP en de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

Meerderheid van de Nederlanders wil een tijdelijk vuurwerkverbod

Ook een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat er dit jaar een tijdelijk verbod moet komen op de verkoop van vuurwerk. Vooral ouderen zijn een voorstander van zo'n verbod, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 mensen. Ruim driekwart van de mensen boven de 50 jaar (76 procent) staat achter een tijdelijk vuurwerkverbod, terwijl een meerderheid van de mensen onder de 30 (60 procent) juist tegen een verbod is.

Over een totaalverbod op de verkoop van vuurwerk is Nederland sterk verdeeld. Ongeveer de helft van de Nederlanders (49 procent) vindt het prima als er nooit meer vuurwerk zou worden verkocht. Maar de andere helft van Nederland (46 procent) wil juist dat vuurwerk nog wel te koop blijft rond de jaarwisseling.

Lees ook: Politie gaat langs de grens steekproefgewijs controleren op illegaal vuurwerk

Bron: ANP MediaWatch / Hart van Nederland