background branding

GroenLinks: 'Sleepwet moet op 3 punten worden aangepast'

groenlinks-sleepwet-180302.jpg

Als de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) tijdens het raadgevend referendum op 21 maart geen steun krijgt, moet het op drie punten worden aangepast, aldus GroenLinks.

'Een van de grote problemen met het Oekraïne-referendum was dat het vooraf onduidelijk was waar een "nee" toe zou leiden', aldus Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg.

Om die duidelijkheid nu vooraf te geven komt ze met een reparatiewet voor de Wiv, die ook wel 'aftapwet' of 'sleepwet' wordt genoemd. 'Om de inzet van het referendum duidelijk te maken.'

Drie aanpassingen in de sleepwet

In het voorstel staan drie aanpassingen. Er mag alleen gericht communicatie worden afgetapt door de inlichtingendiensten. Verder mag geen ongelezen informatie worden gedeeld met buitenlandse diensten en moeten de journalistieke bronbescherming en het medisch beroepsgeheim worden gewaarborgd.

Aantasting van privacy

De Wiv geeft de inlichtingendiensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat hierdoor de privacy zal worden aangetast.

Debat over de sleepwet

Radar besteedde in september aandacht aan de sleepwet in een televisie-uitzending. Amnesty International vertelde in de uitzending waarom het referendum over de sleepwet zo belangrijk is. Komende maandag zal in Radar een debat plaatsvinden over de sleepwet tussen Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, en Quirine Eijkman, vice-voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

Bron: ANP