GroenLinks wil onderzoek naar onterecht opgelegde strafbeschikkingen

780x439_kathalijnebuitenweg_20042019.jpg

Uit interne rapporten van het Openbaar Ministerie blijkt dat mogelijk duizenden mensen onterecht een strafblad hebben gekregen. Daarnaast zijn tienduizenden straffen opgelegd door mensen die daartoe niet bevoegd waren. GroenLinks wil dat er onderzoek komt naar deze zogeheten strafbeschikkingen. Dat zei Kamerlid Kathelijne Buitenweg zaterdag in Radar op NPO Radio 1. 

Beluister het fragment: dit moet je doen als je een strafbeschikking hebt gekregen

De strafbeschikking is een straf die het OM zelfstandig kan opleggen zonder tussenkomst van de rechter. De gevolgen ervan zijn groot. Zo krijgen mensen een strafblad, hebben ze problemen bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en kunnen ze problemen krijgen met reizen naar het buitenland.

Herstel negatieve gevolgen

Om het aantal dwalingen van het OM te minderen heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid besloten dat verdachten vanaf 1 oktober een advocaat toegewezen krijgen. Dit gebeurt op aandringen van zijn eigen partij, GroenLinks, SP en D66. GroenLinks pleit voor onderzoek naar de mensen die al een strafblad gekregen hebben. 'De negatieve gevolgen moeten worden hersteld', zegt Buitenweg.

Het plan van Buitenweg vindt steun bij de SP. De coalitie gaat voorlopig niet mee. CDA-Kamerlid Chris van Dam: 'Ik kijk nu liever vooruit en wil er graag voor zorgen dat dit niet meer kan voorkomen.' VVD: 'Het OM heeft al veel verbeterpunten doorgevoerd in de praktijk van de strafbeschikking en daar moeten ze mee doorgaan.' Daarnaast wil de VVD dat via de strafbeschikking ook crimineel geld afgepakt kan worden en dat minder zware sancties, zoals een voorwaardelijke rijontzegging, opgelegd kunnen worden.