Grondwaterstand in delen van Nederland te diep weggezakt

31:03 grondwater.jpg

De grondwaterstand in het zuiden en oosten van het land is 'verre van ideaal', ondanks een vrij natte winterperiode en tal van maatregelen om water langer in de bodem vast te houden. Waterschappen in Brabant beslissen deze week of er in sommige gebieden al een sproeiverbod moet komen, aangezien er de komende weken niet veel regen wordt verwacht. Ook in Midden- en Noord-Limburg en op de Veluwe is de grondwaterstand in de winter niet goed genoeg hersteld.

Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling LCW in de eerste droogtemonitor van 2021. Het droogteseizoen start op 1 april en loopt tot 1 oktober. In die periode controleren Rijkswaterstaat en de waterschappen dagelijks de actuele situatie qua droogte, watertekort en waterkwaliteit. De afgelopen drie zomers verliepen veel droger dan normaal, waardoor de grondwaterstand snel te diep wegzakt.

Voorjaarstekorten worden niet meer ingelopen

Net als vorig jaar lijkt het voorjaar droog te beginnen, aldus de LCW. In de voorgaande jaren werd het voorjaarstekort niet meer ingelopen. Zelfs in het gebied rond de grote rivieren is de buffer aan grondwater lager dan natuurbeheerders zouden willen. Weidevogels hebben last van een lage grondwaterstand, want dan valt het gebied rond hun nesten droog en kunnen roofdieren bij de eieren en de kuikens komen.

Bron: ANP