Groningen voert als eerste gemeente openbare rookvrije zone in

rookvrij-120619.jpg

Groningen heeft als eerste gemeente in Nederland een rookvrije openbare zone ingevoerd. De maatregel geldt voor een gebied rondom de ingang van het universitair ziekenhuis UMCG. Ook op het plein voor het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en bij het Alfa College in de Admiraal de Ruijterlaan, beide eveneens openbare weg, mag vanaf woensdag niet meer gerookt worden.

Mensen die in de betreffende gebieden nog wel roken kunnen volgens de gemeente in het uiterste geval worden beboet. Het doel van de maatregel is 'het beschermen van bezoekers van plaatsen als scholen, sportverenigingen en ziekenhuizen tegen hinder door rook(gassen).' Het gehele UMCG-terrein en gebouwen waren sinds begin dit jaar al volledig rookvrij.

Blokhuis in discussie over roken en preventie

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) markeert woensdag de eerste rookvrije openbare zone in Nederland voor de hoofdingang van het UMCG. Daarna gaat hij in discussie met studenten geneeskunde over het thema roken en preventie. Blokhuis bezoekt ook nog een Groningse vestiging van Lidl die besloten heeft om geen tabaksproducten meer te verkopen.

Actief rookvrij beleid

Eerder bleek uit een onderzoek naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen dat ruim driekwart van de Nederlanders een actief rookvrij beleid wil in ons land.

Bron: ANP