background branding

'Groningse huizen moeten toch versterkt'

aardbeving-groningen-08-11-2019-780.jpg

Huizen van honderden Groningers in het aardbevingsgebied moeten toch worden versterkt. Dat meldt RTV Noord op basis van documenten waarover de regionale omroep beschikt. Bij 127 van in totaal 770 woningen die in principe niet in aanmerking komen voor versterking, is een steekproef gedaan.

Uit de steekproef, uitgevoerd door Nationaal Coördinator Groningen (NCG), blijkt dat de huizen wel degelijk versterkt moeten worden omdat ze nog steeds niet voldoen aan de veiligheidsnormen. Het Rijk ging er tot nu toe vanuit dat versterking niet nodig was.

Versterkingsaanpak deugt niet

Voor bestuurders in gemeenten en de provincie is de uitkomst van de steekproef het bewijs dat de versterkingsaanpak van minister Eric Wiebes (Klimaat en Economische Zaken) structureel niet deugt, aldus RTV Noord. 'Deze steekproef is representatief en laat dus zien dat alle woningen in deze groep versterkt moeten worden', aldus Bé Schollema, lid van het Versterkings Overleg Groningen. Schollema is namens GroenLinks en de PvdA wethouder in Loppersum.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, inmiddels verantwoordelijk voor de uitvoering van de versterking, loopt de wethouder vooruit op de feiten. De steekproef is nog niet afgerond. Het is nog wachten op een conclusie, benadrukt een woordvoerder.

Bron: ANP