background branding

Groot datalek bij autobedrijven, criminelen maken miljoenen gegevens buit

25:03 datalek auto.jpg

De privéadressen en telefoonnummers van mogelijk miljoenen Nederlanders zijn in handen gevallen van criminelen. Ze zijn gestolen bij een bedrijf dat autogarages ict-diensten aanbiedt. Dat meldt de NOS na eigen onderzoek.

Naast NAW-gegevens gaat het volgens de NOS om mailadressen, kentekens, telefoonnummers en geboortedata. De gegevens worden te koop aangeboden op een populair hackersforum. Het lek zat bij het bedrijf RDC, dat garages bijvoorbeeld de mogelijkheid biedt om klanten automatisch te mailen als het tijd is voor een APK-keuring. Criminelen kunnen hiermee bijvoorbeeld precies zien waar dure auto's staan.

Exacte grootte van lek nog niet bekend

Het exacte aantal mensen dat door het lek is getroffen, is niet bekend. Het gaat volgens de hacker die de gegevens te koop aanbiedt om herleidbare gegevens van 7,3 miljoen personen, maar dezelfde mensen kunnen meerdere keren in het datalek voorkomen. Het e-mailadres zou in 2,5 miljoen gevallen aanwezig zijn.

Hoe de data precies zijn gestolen, is een raadsel. Nadat de NOS het bedrijf had ingelicht dat data te koop werden aangeboden, startte het een onderzoek en herkende het de buitgemaakte data. 'Het onderzoek is nog in volle gang. We hebben al melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens', laat een woordvoerder van RDC aan de NOS weten.

Bron: ANP