'Groot deel jus d'orange onder slechte omstandigheden geproduceerd'

sinaasappelsap-slechteomstandigheden-170823.jpg

Een derde van alle jus d'orange in Nederlandse supermarkten komt uit Brazilië waar de arbeidsomstandigheden van fruitplukkers vaak abominabel zijn.

Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die de supermarkten verwijt niet genoeg te doen om de situatie te verbeteren.

Nauwelijks rondkomen

Braziliaanse sinaasappelplukkers kunnen vaak nauwelijks rondkomen van het geld dat ze krijgen. Ook werken ze erg lange dagen en worden ze tijdens hun werk blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen.

SOMO benadrukt dat de supermarkten met hun inkoopkracht belangrijke spelers zijn in de sinaasappelmarkt en vinden dat ze te laks zijn. Door gezamenlijk druk uit te oefenen op de Braziliaanse jusproducenten zouden ze een verandering teweeg kunnen brengen.

Supermarktbranche reageert geschrokken

Supermarktbrancheorganisatie CBL zegt geschrokken te zijn door het rapport van SOMO. De beschuldigingen zouden niet te verifiëren zijn en de sector vraagt SOMO dan ook om meer onderbouwing. De supers wijzen ook op de verantwoordelijkheid van de Braziliaanse overheid en vraagt Nederland druk uit te oefenen om de beschuldigingen te laten uitzoeken.

Bron: ANP