Groot onderzoek: lhbti+-jongeren vaker gepest door leraren

21-9-16-lhbti-leerlingen-middelbare-school-leraren-pesten-2-ANP-432854752.jpg

Lhbti+-jongeren worden op scholen vaker dan heteroseksuele jongeren gepest door leerkrachten en ander schoolpersoneel. Dit komt naar voren uit nieuw onderzoek van jeugdonderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

'Het is het eerste onderzoek met landelijk representatieve gegevens over de ervaringen met pestgedrag van lhbt-scholieren in Nederland', aldus onderzoeker Tessa Kaufman. De bevindingen van de onderzoekers zijn onlangs verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Adolescent Health.

30.000 jongeren door heel Nederland

Aan het onderzoek van Kaufman en haar Groningse collega Laura Baams deden bijna 30.000 jongeren mee, verspreid over 136 middelbare scholen in Nederland. 'We constateren dat lhbt-jongeren vaker worden gepest door leerkrachten of andere medewerkers van de school. Dit pesten gebeurde vaker op locaties waar weinig supervisie aanwezig is. Denk aan kleedkamers, toiletten, de fietsenkelder, de parkeerplaats en online', stelt Kaufman.

Aandacht voor ervaringen van lhbti+-jeugd

Volgens haar moeten scholen meer doen om dit pestgedrag te voorkomen. 'Bijvoorbeeld om de ervaringen van lhbt-jongeren beter in de gaten te houden. Zo kunnen scholen duidelijker informatie verschaffen. Het liefst ook al aan het begin van het schooljaar, zodat iedereen weet waar je ervaringen met pesten veilig en eventueel anoniem kan melden. Zo wordt de school hopelijk een veilige school voor iedereen', aldus Kaufman, die erop wijst dat op 27 september de Week tegen Pesten begint.

In de AVROTROS-serie Pride Talk praten bekende lhbti+-ers over coming out, sliden in DM's, seks op een eerste date, acceptatie, pride in de politiek en queer rolmodellen.

Bron: ANP