Grote bacteriofagenfabriek in VS: 'Wij kunnen fagen aan Nederland leveren'

In Washington staat een fabriek waar ze op grote schaal bacteriofagen produceren op een manier dat ze ook in Nederland kunnen worden ingevoerd. Op die manier zou er onderzoek gestart kunnen worden naar de werking van bacteriofagen. Daar ontbreekt het aan in ons land. En met de fagen van de fabriek in Washington zijn al diverse mensen genezen, waaronder John Haverty. Dokters van Morgen ontmoet hem in Washington.

John Haverty, uit Minnesota, heeft een werkend leven als kok achter de rug als hij knieproblemen krijgt. Een prothese kan er weer voor zorgen dat hij mobiel blijft en van zijn oude dag kan genieten. Antoinette Hertsenberg ontmoet John Haverty in Washington.

Ziekenhuisbacterie opgelopen na knieoperatie

Vlak na de geslaagde knieoperatie loopt Haverty de ziekenhuisbacterie klebsiella pneumoniae op en dan begint de ellende. De bacterie is resistent. Ondanks dat krijgt John krijgt alle soorten antibiotica om de bacterie te lijf te gaan. Eerst pillen en later antibiotica per infuus. Ook volgen er 17 operaties, maar hij blijft continu infecties en bloedingen houden. Het advies van zijn artsen is om zijn been vanaf zijn heup te amputeren. Dat geeft echter geen zekerheid dat de bacterie daadwerkelijk weggaat. 'Ik ben door de ergste depressie ooit gegaan. Ik zag geen enkele hoop meer', zegt Haverty nu. 'Ik vind het vreselijk om te zeggen, maar op dat moment dacht ik: als dit het is, dan is het ok geweest'.

Dan leest Haverty's zus iets over bacteriofagen en spoort hem aan contact te zoeken met bedrijven die de bacterie-killers ontwikkelen. 'Het was als een speld in een hooiberg, ik heb heel veel research gedaan en met alle bacteriofagen bedrijven contact gezocht. En maar één bedrijf antwoordde me, en dat was Adaptive Phage Therapeutics (APT)', zegt Haverty. En dat  bedrijf is toevallig ook het bedrijf dat de bacteriofagen ontwikkelt voor het wetenschappelijke onderzoek van de universiteit Yale, waar Dokters van Morgen een kijkje nam.

Langs om te bedanken

John Haverty gaat samen met Antoinette Hertsenberg voor het eerst langs bij APT in Washington, hij heeft de oprichters: vader en zoon Merril, nooit eerder ontmoet. Haverty is zichtbaar aangeslagen als hij de twee ziet en bedankt hen enorm voor het leveren van de bacteriofagen. Ook de Merrils zijn blij om John Haverty te ontmoeten. Carl Merril, één van de grondleggers van bacteriofagenonderzoek in Amerika, legt uit dat er heel veel negativiteit rondom bacteriofagen is: 'Om dan te zien dat iemand zo goed genezen is met onze fagen, dat is heel bevredigend' zegt hij.

De bacteriofagen bestrijden de bacteriën in Havertys lichaam en zijn been begint al vrij snel te helen. Na een aantal weken is de bacterie helemaal verdwenen en herstelt Haverty tot de man die hij voor de transplantatie was. 

Fagenbank aangelegd

Geïnspireerd door het levenswerk van zijn vader richt Greg Merril, de zoon van Carl, een familiebedrijf op om de bacteriofagen van zijn vader op de markt te brengen: 'Mijn vaders verhaal is heel inspirerend voor mij. Als kind hoorde ik al niks anders dan verhalen over bacteriofagen, nu begrijp ik pas waar hij al die tijd aan werkte'.

Bij APT hebben ze een enorme fagenbank aangelegd die in omvang groter is dan die van de Eliava Kliniek in Tbilisi. Daarnaast zijn de fagen geproduceerd volgens GMP-richtlijnen. Dat betekent dat ze in Nederland gebruikt kunnen gaan worden voor onderzoek. 'We hebben ook al een bacteriofaag aan het Erasmus MC geleverd', vertelt Merril jr., 'Dus de weg naar meer behandelingen in Nederland is open'.