background branding

'Grote inkomensval voor mantelzorgers'

Mantelzorgers die zich gedwongen zien om minder te gaan werken, maken een forse inkomensval. Die kan oplopen tot ruim 1100 euro, zo blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakte voor de vereniging van Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo.

Het is de eerste keer dat de financiële situatie van mantelzorgers met cijfers wordt onderbouwd, zegt Mezzo. Zo blijkt dat een modaal gezin waarin de moeder van 3 dagen werken in 2015 naar 1 dag werk gaat in verband met een zorgbehoevende vader, er 1176 euro per maand op achteruit gaat. In dat bedrag zitten onder meer ook de extra reiskosten en het wegvallen van de kinderopvangtoeslag.

Mezzo heeft de berekeningen laten uitvoeren omdat de organisatie van mantelzorgers vaak vragen krijgt over financiën. Met het rapport wil de organisatie naar de gemeentes stappen om hen meer duidelijkheid te geven over de gevolgen van de nieuwe overheidsmaatregelen voor zorgbehoevenden en mantelzorgers.Verantwoordelijkheid gemeentes

'Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers', zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo. Volgens Hoogendijk moeten gemeentes er voor zorgen dat er een goede mix komt van vrijwillige en professionele zorg en al in een vroeg stadium daarover in gesprek gaan met alle betrokken partijen. 'Er moeten op lokaal en regionaal niveau afspraken worden gemaakt'. Hoogendijk hoopt dat gemeentes 'ruimhartig hun verantwoordelijkheid nemen'.

Bron: ANP