background branding

Grote pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te korten

200105 pensioen.jpg

De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Daarmee zijn voorlopig de pensioenen van miljoenen Nederlanders veilig. 

Beide fondsen hebben volgens de eerste berekeningen een dekkingsgraad gehaald die hoger is dan de vereiste 90 procent. Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was dit ruim 92 procent, bij zorgfonds PFZW ruim 91 procent.

De dekkingsgraad is vooralsnog een schatting. De definitieve dekkingsgraad van ABP wordt 21 januari bekend, PFZW spreekt over 'enkele weken'. Beide fondsen geven wel al aan dat zeker is dat ook het definitieve cijfer boven de 90 procent blijft.

Lang vrees voor kortingen

De twee pensioenfondsen behoren tot de grootste van ons land. Samen hebben ze meer dan 5,5 miljoen deelnemers en pensioengerechtigden.

De pensioenfondsen zitten al jaren in zwaar weer en moesten lang vrezen voor kortingen. De lage rente en de coronacrisis hebben het voor veel fondsen moeilijk gemaakt de financiën op peil te houden. 

Minister Koolmees van Sociale Zaken maakt daarom een uitzondering en stelde dat de dekkingsgraad op 31 december 90 procent zmoest ijn, in plaats van 100 procent. Dankzij de opleving van de aandelenbeurzen in de afgelopen maanden is de dekkingsgraad van beide fondsen genoeg gestegen. 

'Goed nieuws voor zorgsector'

Voorzitter Joanne Kellermann van PFZW noemt de voorlopige cijfers goed nieuws 'voor al onze deelnemers werkend in de sector zorg en welzijn': 'Het was een heel zwaar jaar voor de mensen die in onze sector werken. We zijn blij dat we op dit punt positief nieuws kunnen brengen.'

Dit jaar nieuwe uitdaging

Ze hebben nu even adempauze, maar voor dit jaar zijn de pensioenfondsen nog niet uit de problemen. Eind dit jaar moet de dekkingsgraad op 95 procent liggen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen.

Bron: ANP