Grote verschillen in ziekenhuistarieven

Er zit veel verschil in de tarieven die ziekenhuizen rekenen voor eenzelfde soort behandeling. 'Een patiënt kan zo tot wel drie maal zoveel betalen voor dezelfde behandeling', concludeert Zorgkiezer.nl vrijdag na onderzoek onder ruim zestig ziekenhuizen.

De onafhankelijke vergelijkingssite vroeg bij de ziekenhuizen het tarief op van een behandeling op de polikliniek bij allergie- en benauwdheidsklachten. Het goedkoopste ziekenhuis (in Boxmeer) vraagt 201 euro. Het duurste ziekenhuis (in Assen) rekent bijna het driedubbele.

Voor andere behandelingen gelden ook grote prijsverschillen, stelt directeur Peter Ruys van Zorgkiezer.nl. Hij baseert dat op een lijst met ziekenhuistarieven die wel openbaar zijn, namelijk de kosten voor onverzekerden.Prijzen openbaar maken

Door het hogere eigen risico moeten patiënten behandelingskosten vaak zelf betalen, maar zij weten meestal niet hoeveel dat is. De prijzen die ziekenhuizen en verzekeraars hebben afgesproken zijn niet openbaar. Zorgkiezer.nl is een petitie gestart om behandelingen tot 875 euro (het maximale eigen risico) openbaar te maken.

Vorig jaar deed Zorgkiezer.nl ook onderzoek naar prijsverschillen tussen ziekenhuizen. Toen was de conclusie hetzelfde. 'Er is wat dat betreft niets veranderd. Wel merken patiënten er meer van omdat ze steeds meer uit eigen zak betalen', aldus Ruys.

Bron: ANP