'Grote zorgen over 100.000 uitgestelde operaties'

25:01 OK.jpg

Zeker 100.000 noodzakelijke, niet-spoedeisende operaties zijn vorig jaar uitgesteld als gevolg van de corona-epidemie. Het gaat onder meer om knie-, heup- en galblaasoperaties en ingrepen op het gebied van keel-, neus- en oorheelkunde, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde.

'Chirurgen, anesthesiologen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en recoveryverpleegkundigen in Nederland maken zich grote zorgen over het aantal patiënten dat op een operatie wacht', aldus de zorgorganisatie. Volgens de NVA leidt dit op de langere termijn tot gezondheidsschade en hogere zorgkosten.

Noodplan om toch alle zorg te kunnen leveren

Om straks alle noodzakelijke zorg te kunnen leveren aan patiënten die op nu op de wachtlijst staan zijn 'onconventionele maatregelen' nodig. Zo zouden zorgmedewerkers en geneeskundestudenten die wachten op hun coschappen versneld moeten worden bijgeschoold en doelgericht worden getraind zodat zij tijdelijk inzetbaar zijn. 'Door versneld bijscholen van personeel over de verschillende disciplines heen, kunnen we een vliegende brigade van zorgpersoneel creëren die op meerdere plekken inzetbaar is', aldus de organisatie.

Bron: ANP