'Grotere kans op longontsteking met obesitas'

obesi_780.jpg

Iemand met obesitas loopt niet alleen een groter risico op het krijgen van een hartaandoening of diabetes, ook de kans op longontsteking neemt toe.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van onderzoeker Niki Ubags van het Maastricht UMC. De longontsteking kan bij zwaarlijvigen ook nog eens makkelijker ontaarden in zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De studie van Ubags toont aan dat bepaalde witte bloedcellen (neutrofielen) minder goed functioneren bij obesitas, waardoor er makkelijker ontstekingsreacties in de longen ontstaan.

Bacteriën

De betreffende bloedcellen zorgen ervoor dat bacteriën die het lichaam binnendringen, worden aangevallen en opgeruimd. 'Doordat de afweerrespons verandert, kan een longinfectie makkelijk van kwaad tot erger leiden met heftige ontstekingsreactie in de longen tot ARDS aan toe', aldus de onderzoeker.

Obesitas is een snel groeiend probleem in de samenleving en de gevolgen ervan op de gezondheid brengen hoge kosten met zich mee. De ziekte is meer dan alleen overgewicht. Het betekent ook vaak een hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden in het bloed en een verstoorde suikerspiegel.

Bron: ANP