Gunstige cijfers voor lonen en consumentenprijzen in 2020

InflatieLoon_12.02.2020.jpg

De inflatie voor consumenten is in januari stevig teruggevallen, nadat in december nog het sterkste niveau in jaren werd bereikt. Hierbij speelt mee dat in de vergelijkbare periode vorig jaar het lage btw-tarief werd opgeschroefd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast drijft de krapte op de arbeidsmarkt de lonen omhoog.

In januari 2019 werd het lage btw-tarief verhoogd van 6 naar 9 procent. Dit heeft een jaar lang een verhogend effect gehad op de prijsstijging, maar dat is nu uitgewerkt. Mede daardoor nam de prijsstijging van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken af van 3,7 procent in december, naar 1,8 procent vorige maand.

Ook de elektriciteitsprijzen zijn aanzienlijk afgenomen, door een belastingvermindering zijn die maar liefst 38,2 procent lager dan in het voorgaande jaar. Gemiddeld zijn consumentengoederen en -diensten de afgelopen maand 1,8 procent duurder geworden in vergelijking met een jaar eerder, terwijl de prijsstijging in december nog 2,7 procent was vergeleken met vorig jaar. Helaas wordt niet alles goedkoper: Door de invoering van fijnstoftoeslag voor bepaalde dieselauto's is de motorrijtuigenbelasting gemiddeld met 3,7 procent toegenomen.

'Arbeidskrapte dwingt loonstijging af'

Volgens het FD zijn de loonstijgingen in tien jaar tijd niet zo hoog geweest. In december was de loonstijging 2,9 procent; in januari is dit al opgelopen tot een stijging van 3,4 procent. Volgens hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen van het CBS stegen de lonen vorig jaar ook, maar in een gematigd tempo, terwijl de krapte op de arbeidsmarkt nu echt tot hogere lonen leidt. 

Bron: AD / FD / CBS