Haal alles uit je spaargeld

De spaarrente staat historisch laag, je bent al spekkoper als je op je spaarrekening een rente van 1,5 procent krijgt. Maar met een beetje werk kan je er zelf best wat meer van maken. Radar zet enkele mogelijkheden voor je op een rij

Hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig? Je kan je geld slim inzetten om er meer aan te verdienen, maar je moet wel wat spaargeld achter de hand houden. Het Nibud adviseert alleenstaanden een buffer van € 3.500,- apart te houden. Als stelletje heb je rondom de € 4.000,- nodig, en als gezin met twee kinderen ongeveer € 5.000,-. Wil je precies weten hoeveel geld je achter de hand moet houden? Nibud heeft een bufferberekenaar. Daarmee kun je uitrekenen hoeveel spaargeld je in jouw situatie het beste achter de hand kunt houden, voor noodgevallen.

Stap over

Je hebt precies uitgerekend hoeveel geld je achter de hand moet houden via de bovenstaande stap. Heb je meer spaargeld? Laat dat dan niet staan bij je bank met maar 1,1 procent rente. Stap over! Parkeer je geld bij de bank met de hoogste spaarrente. Er zijn talloze websites die een duidelijk overzicht geven van de hoogste spaarrentes. Een goede volgens econoom Erica Verdegaal is de website spaarinformatie.nl.

Let wel op, er zijn rekeningen die een hogere rente geven, omdat je je geld daar voor langere tijd vastzet. Kijk dus goed naar de voorwaarden van de rekening.

Los je hypotheek af

Stel: je krijgt 1 procent rente van de bank op je spaargeld en netto betaal je 3 procent rente op je hypotheek. Dan maak je pure winst door af te lossen.

Los ook vooral je laatste hypotheekrestje af. Het is een hardnekkig misverstand dat je dat niet moet aflossen, en banken varen hier wel bij. Als je je hypotheek wel aflost, dan scheelt het vermogensrendementsheffing op je eigen huis. Daarnaast beloont de Belastingdienst aflossen, want je hoeft in je aangifte geen eigenwoningforfait meer bij je woning op te tellen, dat scheelt vaak ook 0,7 procent rente.

Begin een ‘familiebank’

Je huis is afbetaald, je zit er warmpjes bij, wat kan je dan nog doen? Begin een ‘familiebank’ en help je kinderen met de hypotheek van hun huis. Je kinderen kunnen een deel van hun hypotheek aan je oversluiten. Je leent het geld aan je kinderen tegen een marktconforme rente, van bijvoorbeeld 8 procent. Je spaarrente schiet zo ineens flink omhoog. Je kinderen kunnen op hun beurt deze rente weer aftrekken. Wil je precies weten hoe het werkt? Erica Verdegaal legt het hier precies uit.

Let wel op of er boetevrij afgelost kan worden, anders is deze vorm financieren niet zo voordelig.

Isoleer je (huur)huis

Wanneer je geen kinderen hebt, of je geld liever anders wilt investeren, is het isoleren van je huis ook een goede optie. Je woning isoleren levert een lagere energierekening op. Het bedrag dat je hiermee bespaart, kun je dan weer op je spaarrekening zetten. Dat levert meer geld op dan gewoon sparen. Milieu Centraal berekende dat het isoleren van je huis een rendement oplevert dat te vergelijken is met 7 tot maar liefst 12 procent rente op je spaarrekening, en het levert je ook nog eens een comfortabelere woning op.

Spouwmuurisolatie levert het meeste rendement op, 12 procent. Daarnaast is het vaak maar een halve dag werk, geeft het geen rommel en heb je de investering al in 4 jaar terugverdiend. Vooral bij woningen gebouwd vóór 1980 is het zinvol om naar betere isolatiemogelijkheden te kijken. Heb je een nieuwere woning, dan kun je denken aan zonnepanelen. Goed voor zo’n 6 procent rendement, de terugverdientijd is 12 jaar. Meer informatie vind je op verbeteruwhuis.nl van Milieu Centraal.

Overigens kan het ook zinvol zijn om te isoleren als je een huurwoning hebt. De eigenaar moet dan wel altijd toestemming geven.

Verklein je vermogen vóór 31 december

Als je veel vermogen hebt en je wil daar iets mee doen, doe dat dan vóór 31 december. De Belastingdienst meet namelijk op 1 januari je vermogen voor de vermogensrendementsheffing. Slim investeren kun je dus het beste nu doen, dat scheelt weer belastingheffingen.

Voor 2014 is het heffingsvrije vermogen zonder fiscale partner € 21.139,- en € 42.278,- met fiscale partner. Meer info is te vinden op de site van de Belastingdienst.

Mensen die je rijk maken, bestaan niet

Dan nog dit: volgens Erica Verdegaal kan je beter niet beleggen als je er geen verstand van hebt, of als je je er niet in wilt verdiepen. Mensen die jóu rijk gaan maken, bestaan niet! Met beleggen loop je altijd een risico, sparen is een veilige optie. Bij de bank met de hoogste rente natuurlijk.

Forumreacties

20
  • Door Radar

Je kunt sparen wat je wilt, op dit moment levert je dat weinig op. De spaarrente is namelijk historisch laag: maximaal zo'n 1,5 procent. Maar: als je creatief met je spaargeld omgaat dan kun je daar best wat meer van maken. Maandag 15 december in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/15-12-2014/haal-meer-uit-je-spaargeld/

  • Door Jantje7

Ja, gemakkelijk 6 %. Door in plaats van te schenken voor aankoop woning het geld uitlenen aan je kinderen. Hier door kunnen ze een lagere hypotheek nemen en door de jaarlijkse belastingvrije schenking van € 5.229,- (2014) kan het te betalen rente bedrag netto voor de kinderen een heel stuk lager zijn.

  • Door eddy123

Ja, gemakkelijk 6 %. Door in plaats van te schenken voor aankoop woning het geld uitlenen aan je kinderen. Hier door kunnen ze een lagere hypotheek nemen en door de jaarlijkse belastingvrije schenking van € 5.229,- (2014) kan het te betalen rente bedrag netto voor de kinderen een heel stuk lager zijn.
Die constructie staat bekend als de familiebank en is volkomen legaal als je 'm netjes uitvoert.