Halen en brengen bij scholen vaak onveilig

basisschool_kind_klas_website.jpg

Doordat ouders hun kinderen halen en brengen naar de basisschool, ontstaan er vaak gevaarlijke verkeerssituaties.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) liet uitvoeren.

Onveilig

De verkeerssituatie rond maar liefst 83 procent van de basisscholen in Nederland is onveilig, stelt VVN. In totaal zijn ruim 2300 basisscholen ondervraagd in het onderzoek. Bij 58 procent van deze scholen ontstaan gevaarlijke situaties door drukte tijdens het brengen en halen van leerlingen. Bij 41 procent van de scholen zijn parkeerproblemen en bij 32 procent zijn gevaarlijke oversteekplaatsen.

Verminderen van autoverkeer

'Het kan er soms chaotisch aan toe gaan bij basisscholen. Een deel van de oplossing ligt in het verminderen van het autoverkeer: Ga dus zoveel mogelijk te voet en met de fiets naar school. Maar dan moet het wél veilig zijn. Veel scholen en ouders vertellen ons dat er een verkeersbrigade nodig is; daar gaan wij hen mee helpen', zegt Felix Cohen, directeur van VVN.

Verkeersbrigade

Een op de tien scholen zegt behoefte te hebben aan een verkeersbrigade om de kinderen te helpen met oversteken. VVN voert hiervoor de komende weken actie. Met de campagne 'Help ze oversteken' wil VVN scholen en ouders helpen met het opstarten en coördineren van een verkeersbrigade.

Bron: ANP