'Handgeschepte' oliebollen blijken niet altijd met de hand geschept

Bakkers en marktkramen adverteren deze maand weer met 'handgeschepte' oliebollen. Lekker ambachtelijk zou je denken, maar een belletje naar een aantal bakkers, leert dat handgeschept niet altijd handgeschept is.

Vink Oliebollenbakkers laat weten met een ijsknijper oliebollen te maken. 'Je krijgt ze met punten en bobbeltjes.' Bij Bakkerij Sonneveld komen de handgeschepte oliebollen niet in de buurt van apparaten of machines. 'Wij hebben geen machine. We doen alles met het handje met een ijslepeltje, bol voor bol.' Anders gaat het bij deBakkerij.com. Die adverteren wel met 'handgeschepte oliebollen', maar een telefoontje leert dat er geen hand aan te pas komt. 'We maken ze met zo'n oliebollenschepapparaat.' deBakkerij.com gaat 'handgeschept' niet van de website halen.

Hoe maak je een handgeschepte bol?

Dat weet Peter Bienefelt. Hij is meesterboulanger en wereldkampioen van de Bakery Masters. 'Het kan met een ijsknijplepel of twee gewone lepels waarmee je van het beslag een bol vormt. Vroeger schepte de bakker met zijn blote hand het beslag op en 'kneep' dan boven de pan met zijn vuist porties van het beslag die dan in de olie vielen.'

Met een apparaat oliebollen vormen en zo in het vet laten vallen, is dus niet handgeschept. 'Je zal het verschil ook niet direct proeven als het hetzelfde beslag is, maar in de structuur van het deeg zal je wel een verschil merken.' Handgeschepte oliebollen zijn volgens Bienefelt minder rond, onregelmatig qua structuur en vorm en iets krokanter.

Lees ook: Met deze 17 tips worden jouw oliebollen een succes

Meer over