Handhaving op fokkers schiet nog steeds tekort

De Toller Retriever is een rashond die er prachtig uitziet: een mooie vacht, normale snuit en staat goed op zijn poten. Zo op het eerste oog lijkt er niets aan de hand. Maar toch kampt de Toller met ernstige gezondheidsproblemen. Zo lijden veel Tollers aan epilepsie, waardoor de honden steeds zieker worden.

Epilepsie bij honden is een aandoening van de hersenen die leidt tot aanvallen waarbij de hond tijdens een aanval hevige spierkrampen krijgt door het hele lichaam. De hond kan niet meer staan, laat ontlasting en urine lopen, kwijlt en klappert met zijn kaken en maakt jankende of piepende geluiden. Na zo'n aanval is de hond uitgeput. De frequentie en de duur van de aanvallen verschilt erg per hond.

Erfelijke oorzaak

Net als bij mensen kan epilepsie ontstaan door aandoeningen zoals een hersentumor of een stofwisselingsziekte maar het kan ook een erfelijke oorzaak hebben. Bij een aantal hondenrassen komt erfelijke epilepsie veel voor. Dit komt omdat er voor het in stand houden van een specifiek ras geselecteerd wordt op uiterlijke kenmerken en karakter. Op den duur neemt de inteelt toe omdat er een beperkt aantal ouderdieren is om mee door te fokken. En daarmee neemt ook de kans op epilepsie of andere erfelijke aandoeningen toe.

Frederieke Schouten is dierenarts en werkt bij Stichting Dier en Recht, de organisatie die zich al jaren inzet voor het gezond fokken van honden en katten. Volgens haar kan een ziekte als epilepsie zich razendsnel door een ras verspreiden: 'Als je blijft doorfokken met honden die drager zijn van epilepsie, dan weet je dat in de volgende generaties weer steeds pups geboren zullen worden die ook drager zijn en misschien ook wel de ziekte krijgen. Dus je neemt dan als fokker een veel te groot risico om zieke pups op de wereld te zetten en daarmee belast je de pups én de eigenaren.'

Al het mogelijke doen om ziekte te voorkomen

Sinds 2014 is er de wet Besluit houders van dieren, waarin staat dat je als fokker al het mogelijke moet doen om ziekte en schadelijke uiterlijke kenmerken bij de nakomelingen te voorkomen. Veel rashonden kampen namelijk met gezondheidsproblemen. De Stichting Dier en Recht vindt dat er nog steeds niet genoeg is gedaan en ging naar Den Haag om hun onderzoeksrapport naar epilepsie bij de Tollers aan te bieden aan de Tweede Kamercommissie LNV. (Lees hier het hele onderzoeksrapport)

Rony Doedijns, directeur van de Raad van Beheer, en Paul Mandigers, dierenarts en specialist neurologie komen in de studio praten over wat er gedaan zou moeten worden om epilepsie terug te dringen. Ze hebben op hun website ook een schriftelijke reactie geplaatst.

Forumreacties

7
  • Door Radar

De wet schrijft voor dat fokkers hun uiterste best moeten doen om gezonde dieren te verkopen. Fokkers lappen deze regels echter aan hun laars en fokken met dieren waarvan al bekend is dat ze erfelijke ziekten hebben. Bekijk het fragment hier

  • Door Oblomova

Fijn dat het weer de aandacht krijgt! Hopelijk dringt het ook door tot de kopers van dit dierenleed!

  • Door ffontijn

Zoeken naar klachtenformulier, na 1/2 uur zoeken nog niet gevonden? Ik binnen 2 minuten, zoek op de site bijv naar tuchtcollege. Daar vind je alle info. https://www.houdenvanhonden.nl/zoeken/?q=tuchtcollege