Hardere aanpak verdachte webshops

webhops-aangepakt-301017.jpg

Webshops die hun verplichtingen niet nakomen, worden harder aangepakt. Wanneer het Landelijk Meldpunt Internetoplichting drie of meer aangiftes of meldingen van oplichting krijgt, kan de rekening al worden geblokkeerd. Daarover hebben politie, Openbaar Ministerie (OM) en betaaldiensten aangesloten bij Currence-iDEAL afspraken gemaakt.

Als een webshop verkeerde producten levert, helemaal niets levert of zich bijvoorbeeld niet houdt aan garantiebepalingen, kunnen sancties volgen om te voorkomen dat meer mensen gedupeerd raken.

Maatregel tegen internetcriminaliteit

'Het is een nieuwe maatregel in de strijd tegen internetcriminaliteit', zegt een politiewoordvoerster. 'We hebben eerder ook zulke afspraken gemaakt met banken en Marktplaats. Het doel is deze oplichtingspraktijken zo veel mogelijk te verstoren.'

Op dit moment wordt samengewerkt met twaalf betaaldiensten en het Openbaar Ministerie om betalen via bijvoorbeeld iDeal onmogelijk te maken zonder een justitieel onderzoek af te wachten. Dat betekent dat nog niet alle webshops in het bereik liggen, meldt het AD.

Door pas te waarschuwen nadat er meerdere aangiftes liggen tegen één internetwinkel wordt voorkomen dat webshops die bijvoorbeeld kampen met leveringsproblemen meteen aan de schandpaal worden genageld.

Update 11:01 - Aanpak vooraf betalen

In de strijd tegen oplichters komt Marktplaats eind november met een nieuwe dienst rond de betaling en verzending van artikelen. De betaling van een koper komt eerst op een rekening van het Online Betaalplatform (OBP). Pas als de aankoop is ontvangen, wordt het geld overgemaakt.

'Niet iedereen voelt zich prettig bij het vooruitbetalen van een product dat nog niet is opgestuurd. Andersom geldt dat verkopers soms aarzelen iets op te sturen als er nog geen betaling is bijgeschreven.' Deze gelijk oversteken-service ziet Marktplaats als een stap om online handelen makkelijker en veiliger te maken.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / AD