Hardloopschoenen test

Het hardloopseizoen is begonnen. Maar welke hardloopschoenen zijn de beste? Waar moet u op letten bij aankoop van de schoenen?

De zon schijnt en het hardloopseizoen is weer begonnen, in alle parken flitsen de renners voorbij. Maar welke hardloopschoen is nu het beste? Loopt u niet zo vaak dus koopt u liever de goedkope schoen bij de Bristol? Of is het toch beter voor uw voeten om wat duurdere schoenen te kopen? Radar test verschillende hardloopschoenen.Hardloopschoenen

Hardloopschoenen zijn gemaakt om op hard te lopen. Dit betekent dat ze berekend zijn op de belasting die bij hardlopen plaatsvindt. Volgens specialisten dienen hardlopers hun schoenen ofwel na 1000 tot 1500 kilometer, ofwel na 2,5 jaar gebruik, te vervangen. Na die afstand of periode dempen de hardloopschoenen de schokken namelijk niet langer. Bij het passen van hardloopschoenen is het belangrijk dat er op de schoenen daadwerkelijk hard gelopen wordt. Zo moet er voldoende ruimte voor de voet zijn ter voorkoming van "blauwe nagels" en blaren. Ook zijn de stabiliteit en het gewicht van de loper belangrijk bij de keuze van een schoen die voor de loper geschikt is. Effectief is de schoenmaat van een hardloopschoen vaak één tot anderhalve maat groter dan die van een gewone schoen.Proneren

Naast demping speelt het zogenaamde proneren tevens een grote rol. Overproneren betekent dat het enkelgewricht meer dan normaal naar binnen kantelt wanneer na de landing de voet wordt afgewikkeld naar de tenen voor de volgende afzet, anti-pronatie is het tegenovergestelde. Hierdoor ontstaat een verhoogd risico op blessures. In principe proneert iedere voet in lichte mate. Dit is een normale situatie waarmee het lichaam de schok van het neerkomen enigszins opvangt en een lichte pronatie mag dan ook niet door een speciale schoen gecorrigeerd worden. De beoordeling wanneer sprake is van een overmatige pronatie of anti-pronatie kan alleen in een goede hardloopspeciaalzaak beoordeeld worden. Hierbij wordt veelal gebruikgemaakt van video-opnamen. Ook uit slijtageplekken op de oude hardloopschoenen kan hierover veel afgeleid worden.

Een neutrale schoen is voor diegene die geen last heeft van overmatige pronatie of anti-pronatie. Dit geldt voor 40% van de Nederlandse bevolking. Hier is geen verdere versteviging aangebracht.

In de uitzending besprak Radar verschillende schoenen:

1. Asics Gel Cumulus, 110 euro, is te koop als een neutrale schoen..

2. Nike Air Zoom Elite, 130 euro, als je last hebt van anti-pronatie..

3. Asics gel Evolution, 140 euro, als je erge last hebt van anti-pronatie..

Verder vijf neutrale schoenen tussen de 6 en 130 euro..

4. Asics Vertigo 50 euro..

5. Chicane 20 euro..

6. Nike Air Zoom Vomero 2+ 130 euro

7. Adidas Nova 79,99 euro..

8. Lidl 5,95 euro..

9. Mizuno Wave Renegade 150 euro, geschikt voor de zwaardere mensen.Informatie na de uitzending

In de studio was Joop Veenstra aanwezig. Hij is sportpodoloog dus gespecialiseerd in voeten en sportschoenen.Soort voet?

Volgens de heer Veenstra is het belangrijkste om eerst te bepalen welk soort voet je hebt. Heb je een platte voet dan is de kans groot dat je last hebt van overpronatie. Of het tegenovergestelde: anti-pronatie. Tot ongeveer 100 euro zijn alleen goede neutrale schoenen te koop. Goede corrigerende schoenen zijn te koop vanaf 100 euro.Goede schoen

Een goede hardloopschoen is erg belangrijk, volgens de heer Veenstra. Met elke stap zet je 3 tot 4 keer je eigen gewicht op je gewrichten, dat betekent een enorme belasting voor je lichaam. Extra belangrijk dus dat men goede schoenen koopt.

In een speciaalzaak voor sportschoenen kan men kijken welke soort voet je hebt en welke schoen je dus nodig hebt. Met een video-opname kan men goed kijken hoe iemand loopt. In de speciaalzaak zijn eigenlijk alle hardloopschoenen wel van goede kwaliteit. Het is verstandig je goed te laten voorlichten. Toch kun je als consument zelf ook kijken naar de kwaliteit van schoenen.Waar moet je op letten?

- Hoe is de hielkuip? Deze moet stevig aanvoelen en mag niet ingedeukt kunnen worden.

- Hoe is de torsie (middenstuk) van de schoen? Deze moet ook stevig zijn en niet zomaar gebogen kunnen worden.

- De maat van de schoen is tevens belangrijk. Koop altijd een hardloopschoen een tot anderhalve maat te groot. Zo voorkom je blauwe tenen.

In de uitzending sneed de heer Veenstra een aantal schoenen door om te kijken hoe goed de demping van de schoen was. Voor een paar schoenen viel dat flink tegen, er zit dan aan de buitenkant wel een gekleurd stukje alsof het een dempingslaag is. Maar aan de binnenkant zit dan weinig tot niks. Zelfs een schoen van 80 euro bleek volgens de deskundige niet voldoende demping te hebben.

De conclusie is dat men zich goed moet laten voorlichten in de speciaalzaak als je serieus wilt gaan hardlopen en als je geen vervelende blessures op wilt lopen door verkeerde schoenen.