Hartpatiënten Nederland

Op het eerste oog lijkt de Stichting Hartpatiënten Nederland een gewone stichting die zich inzet voor hartpatiënten. Maar is dit het ook?

De Stichting Hartpatiënten Nederland is met 40.000 donateurs een van de grootste patiëntenbelangenorganisatie van Nederland. Maar wat zij precies doen met de donateursgelden is erg onduidelijk. De stichting werd begin jaren zeventig opgericht door twee betrokken hartpatiënten uit onvrede over de afbraak van de gezondheidszorg en de wachtlijsten voor hartpatiënten. Zij hebben de luchtbrug tot stand gebracht waarmee vele patiënten zich in het buitenland konden laten opereren. Ook dwongen zij langs politieke weg de verzekeraars deze behandelingen te vergoeden. In oorsprong dus een organisatie met een zeer goede naam.

In 1987 overlijdt voorzitter van het eerste uur Piet van Overveld en zijn taken worden overgenomen door zijn zoon Jan van Overveld. Het oorspronkelijke doel van de vereniging is dan al overbodig omdat de wachtlijsten in Nederland steeds korter worden. De omschrijving van het nieuwe doel is een stuk vager: ?Indien nodig of gewenst, geven wij hulp, begeleiding en adviezen -of bemiddelen daarin - op een zo breed mogelijk terrein van de hart- en vaatziekten?

De stichting werft donateurs op een agressieve manier. Middels een aangekocht adressenbestand krijgen nietsvermoedende burgers een acceptgiro in de bus met het dringende verzoek geld te storten. Donateurs zijn verzekerd van het maandblad Hartbrug. Maar een maandblad verschijnt 12 keer per jaar, terwijl Hartbrug maar 6 keer verschijnt.

De corebusiness van de stichting lijkt het aan de man brengen van reizen, trips en hotelarrangementen. Maar de hotelprijzen wijken niet af van de normale prijzen en ook de reizen worden door touroperators voor hetzelfde bedrag en soms zelfs voor minder aangeboden.

Daarnaast beschikt de stichting nog over een 'Fonds Buitenlandse Kinderen'. Volgens de nogal vage omschrijving steunt het fonds medische hulp aan jonge hartpatiënten in arme landen. Met behulp van ontroerende foto's wordt de donateur aangespoord extra geld te storten zonder dat duidelijk wordt waar dat terecht komt. Maar nergens wordt duidelijk waar dat geld precies voor wordt gebruikt.

Als klap op de vuurpijl adverteert de stichting met de AED Hartstart (de thuisdefribillator) voor de speciale donateursprijs van 1550 euro. De adviesprijs van Philips is echter 1499 euro.Belangrijk: Het item in de uitzending ging over de Stichting Hartpatiënten Nederland en niet over de Hartstichting of Stichting Hartenzorg.