Hartstichting: '1 op de 3 mannen loopt rond met een hoge bloeddruk'
Maar liefst één op de drie mannen heeft een hoge bloeddruk. Toch heeft bijna de helft van de mannen tussen de veertig en zestig jaar geen idee hoe hoog zijn bloeddruk eigenlijk is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hartstichting. En dat is niet zonder gevolgen voor de gezondheid.
De gevolgen van een te hoge bloeddruk zijn groot voor onze gezondheid. Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hartfalen of hart- en vaatziekten, met als gevolg een hartinfarct of beroerte. Dit zijn veelvoorkomende ziektebeelden bij een hoge bloeddruk.
Wanneer heb je een hoge bloeddruk?
Wanneer je je bloeddruk meet, komen er altijd twee getallen uit: de bovendruk en onderdruk. De bovendruk is de druk van het bloed op de bloedvaten op het moment dat het hart samentrekt. De onderdruk geeft aan hoe hoog de druk op de bloedvaten is op het moment dat het hart ontspant.
Volgens David Smeekes, huisarts bij de Hartstichting, is 120/80 of lager een ideale bloeddruk. Heb je bij het laten meten van je bloeddruk in de spreekkamer een bloeddruk van 140/90? Dan heb je een hoge bloeddruk. Thuis ben je vaak rustiger en heb je bij 135/80 al een hoge bloeddruk.
Meet je bloeddruk regelmatig
De meeste mensen hebben totaal geen last van een hoge bloeddruk. Het wordt ook wel een stille aandoening genoemd. Smeekes: 'Vaak stijgt de bloeddruk met de leeftijd, dus je went eraan. Veel mensen zien het dus niet aankomen.'
Vanaf je veertigste komt een hoge bloeddruk vaker voor. Het is daarom belangrijk om vanaf je veertigste je bloeddruk minimaal één keer per jaar te meten. 'Het is heel eenvoudig en je kunt het prima thuis doen', zegt Smeekes. Op de website van de Hartstichting vind je gevalideerde meters. Dan weet je zeker dat de resultaten betrouwbaar zijn. Een bloeddrukmeter kost gemiddeld 35 euro.
Je moet rustig zijn op het moment van meten. 'Neem minimaal een half uurtje rust van tevoren', adviseert Smeekes. 'De bloeddruk kan schommelen per dag. Meet daarom een week lang 's ochtends en 's avonds, zodat je een goede weergave krijgt. Is je bloeddruk meerdere keren te hoog? Laat je bloeddruk dan controleren bij de huisarts.'
Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Smeekes: 'Je ziet dat het bij vrouwen iets minder vaak voorkomt, maar de bloeddruk neemt bij beiden met de leeftijd toe. Veel mannen, maar ook vrouwen lopen onbewust met een hoge bloeddruk rond.'
Wat kun je doen tegen een hoge bloeddruk?
'Afvallen heeft het sterkste effect op een hoge bloeddruk. Hou je gewicht in de gaten en ga regelmatig op de weegschaal staan', zegt Smeekes. 'Meer bewegen is een andere belangrijke factor om de bloeddruk naar beneden te brengen. Ook minder zout eten helpt om de bloeddruk te verlagen.'
Soms komt een hoge bloeddruk door een stofje in drop of zoethout. Als dat het geval is, dan is het handig om het eten van die producten te verminderen. Het belangrijkste is dus: de levensstijl aanpassen.
Als de bloeddruk ondanks het aanpassen van de levensstijl toch te hoog blijft, dan kijkt een arts naar medicijnen. Smeekes: 'Er wordt dan gekeken naar verschillende factoren, zoals de leeftijd, of iemand rookt en het cholesterolgehalte. Ben je een risico? Pas dan wordt er behandeld met medicijnen.