Hé treinreiziger! Dit moet je weten over in- en uitchecken met je betaalpas

20230131_nsinchecken.png

OVpay: met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel eenvoudig in- en uitchecken bij het openbaar vervoer. Deze nieuwe manier van reizen is al langer mogelijk bij stads- en streekvervoer in grote delen van Nederland, maar sinds vandaag ook een optie bij de NS. Dat klinkt goed, maar hoe werkt het en waar moet je op letten?

Radar zet alle aandachtspunten voor je op een rij.

Wat is OVpay?

Heel simpel: in- en uitchecken met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Het werkt dus ook met Google Pay of Apple Pay. Volgens de NS is daarmee het gedoe bij de ticketautomaat of onvoldoende saldo op je OV-chipkaart verleden tijd. Bij de poortjes leg je simpelweg je pas of mobiel op de scanner en voilà: treinen maar! 


Tweede klas vol tarief

Tja, we vallen maar gelijk met de deur in huis: OVpay werkt helaas niet voor iedereen. Deze betaaloptie is vooral interessant als je af en toe met het openbaar vervoer reist. Reis je bijvoorbeeld met korting tijdens daluren of eerste klas? Dan gaat deze vlieger niet voor jou op. Met OVpay betaal je namelijk automatisch voor de tweede klas, vol tarief. 

Let op: haal de betaalpas uit je portemonnee!

Wanneer je gebruik maakt van OVpay, is het wel belangrijk dat je het pasje uit je portemonnee haalt. Anders kan het voorkomen dat de scanner meerdere passen registreert. Het gevolg: je betaalt vaker dan één keer voor je reis. Opletten dus.

Is het veilig?

Volgens de NS is betalen met OVpay net zo veilig als contactloos betalen in de winkel. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je bij diefstal direct je pas moet laten blokkeren. Daarnaast ziet jouw bank niet hoe je reist en krijgt de conducteur geen inzicht in je bankgegevens. 

Achteraf betalen

Zowel een nadeel als een voordeel: met OVpay betaal je achteraf voor je treinreis. Hoewel het tijd scheelt bij de kaartautomaat, zie je helaas dus pas naderhand op je bankrekening wat een treinreis gekost heeft. Dit bedrag wordt de volgende werkdag al van je rekening afgeschreven. De afschrijving heeft altijd een betaalkenmerk dat begint met NLOV en daarna 14 cijfers en letters.

Reisoverzicht

De OV-chipkaart is vooral handig als je behoefte hebt aan een reisoverzicht. Gelukkig blijft zo’n reisoverzicht beschikbaar als je met je betaalpas reist. Daarvoor dien je wél de pas te koppelen aan een NS account.

Meer informatie? Zowel NS als OVpay hebben voor klanten alle overige vragen op een rij gezet. 

Bronnen: NS, OVpay