Heb ik te weinig vitamine B12?

vitamine-b12-tekort-29032019.jpg

Vitaminen heb je nodig om je lichaam gezond te houden. Vitamine B12 is een belangrijke vitamine, die zorgt voor de aanmaak van dna en rode bloedcellen. Ook zorgt de B12 ervoor dat je zenuwen goed werken. Een tekort kan daarom een probleem zijn.

7 op de 100 mensen hebben een vitamine B12-tekort. Hoe weet je eigenlijk dat je een tekort hebt? Wat voor klachten kan je krijgen en wat kan je doen aan een tekort?

Wat is vitamine B12?

De vitamine B12 is erg belangrijk. Door deze vitamine maakt je lichaam namelijk zuurstofrijke bloedcellen aanmaakt. Deze zorgen ervoor dat de zuurstof uit je longen in de rest van je lichaam terechtkomen. Ook is de B12 belangrijk voor de werking van je zenuwen. Voor een volwassene is de aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 ongeveer 2,8 microgram. Dat zijn bijvoorbeeld een schaaltje halfvolle yoghurt en een stukje rundvlees van 75 gram. Op de website van het Voedingscentrum vind je de 'Eetmeter' die een beeld geeft van de hoeveelheid vitamine B12 die je dagelijks binnenkrijgt.

Waardoor komt het tekort?

Als je veel plantaardige producten eet en geen dierlijke producten binnenkrijgt, is het van belang dat je tabletten slikt waar de vitamine in zit. B12 zit namelijk in vlees, vis, melkproducten en eieren. Eet je geen dierlijke producten en slik je geen tabletten of neem je geen voeding met toegevoegde vitamine B12? Dan zou het goed kunnen dat je een tekort hebt .Veel alcohol drinken kan ook een oorzaak zijn van een tekort aan vitamine B12, als je daarnaast weinig eet. Hierdoor nemen je maag en darmen minder goed de B12 uit het eten op. Ook vaak en veel gebruik van lachgas kan ervoor zorgen dat de B12 niet meer goed werkt.Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen kan invloed hebben op het gehalte B12 in je lichaam. Onder andere protonpompremmers (maagtabletten) en metformine (een middel tegen diabetes mellitus) zijn medicijnen die het tekort kunnen veroorzaken. Twijfel je of jouw medicijn hier ook voor zorgt? Neem dan contact op met je huisarts.Als laatste kan een darmziekte, zoals de ziekte van Crohn, of een ontsteking in het maagslijmvlies zorgen voor een tekort. Bij ouderen is dit de meest voorkomende oorzaak van het tekort aan vitamine B12. Door deze ontsteking maakt je maag minder maagzuur aan. Maagzuur zorgt voor de opname van de vitaminen in het bloed.

Wat zijn de symptomen van een vitamine B12-tekort?

Bij te weinig vitamine B12 in je bloed kan je last krijgen van zenuwproblemen en bloedarmoede. Zenuwproblemen zijn vaak eerder te merken dan bloedarmoede.

Bij zenuwproblemen kun je last hebben van:

  • Tintelingen in vingers en handen
  • Minder gevoel in je vingers
  • Minder gevoel in je voeten, of het gevoel dat je op vilt loopt
  • Koud aanvoelende benen
  • Evenwichtsstoornissen
  • Bewegingen die minder precies gaan (steeds dingen uit je handen laten vallen)

Bij bloedarmoede zijn de symptomen:

  • Oorsuizen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid en het gevoel flauw te gaan vallen
  • Hartkloppingen
  • Snel kortademig bij inspanningen
  • Transpireren 

Denk jij dat je te weinig vitamine B12 hebt? Dan kan de huisarts kijken of er sprake is van een tekort. En die kan vervolgens, in overleg met jou, besluiten om je tabletten of injecties te geven.

Onrust onder patiënten over B12-tekort door Addison-Biermer

Op Facebook krijgt Zorg.nu veel reacties binnen van mensen over de Ziekte van Addison-Biermer. Zo schrijft Ingrid: 'Er bestaat een aandoening, genaamd Addison-Biermer, waarbij de Instrinsic Factor ontbreekt, waardoor je B12 niet opneemt, óók niet uit tabletten, en je dus levenslang moet injecteren. Er is dus een duidelijk verschil tussen een 'inname-probleem' en een 'opname-probleem'. Zorg.nu vroeg aan het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) hoe dat zit. Een woordvoerder laat weten: 'Wij zijn op de hoogte van de onrust die er bij patiënten heerst, alsook de impact die dat op onze leden (huisartsen) heeft.' Verder zegt het NHG: 'Veel patiënten lijken een vitamine-B12-tekort te zien als de oorzaak van aspecifieke klachten zoals vermoeidheid of duizeligheid. Berichten over de mogelijkheid van vitamine-B12-tekort bij normale laboratoriumuitslagen maken dat niet alle patiënten volledig kunnen worden gerustgesteld met bloedonderzoek. Zie ook: http://stichtingb12tekort.nl. Daarom is er bij huisartsen veel behoefte aan een inhoudelijk advies over de diagnostiek van vitamine-B12-tekort.'Verder zegt het NHG dat er geen test bestaat waarmee een vitamine B12-tekort als oorzaak van klachten met zekerheid kan worden aangetoond of uitgesloten. Het volledige standpunt van NHG kun je hier nalezen. (Let op: met pernicieuze anemie wordt de ziekte van Addison-Biermer bedoeld).

Bron: NHG / Voedingscentrum / Thuisarts.nl