Heb je als inwoner inspraak in de bomenkap door de gemeente?

Sinds de coronapandemie is een wandeling door eigen buurt voor veel Nederlanders het uitje van de dag. Daarom valt het direct op als er iets is veranderd aan het groen in je omgeving. Steeds meer burgers willen inzicht in het kapbeleid van de gemeente. Maar op welke wetgeving kun je als burger terugvallen?  
 

'Het is al de tweede keer dat een bos voor mijn huis weggekapt wordt', vertelt inwoonster van Dokkum, Brigitte Barelds. Ze is oprichtster van de actiegroep Burgers voor Bomen en samen met een vriendin Hilde Mynett heeft ze een petitie opgestart om de gemeente een bomenkapbeleid op te laten zetten.

Woongemak verminderd

Eerst woonde ze in Anjum waar het bos achter haar huis werd weggekapt en afgelopen jaar waren ook de bomen achter haar huis in Dokkum de pineut. 'Ik was bewust in dit huis gaan wonen omdat het zo prachtig groen gelegen is. En nu kijk ik uit op een weg waar constant vrachtwagens af en aan rijden', vertelt ze. Naast dat er heel wat groen verloren is gegaan, heeft ze door de verloren bomen minder privacy. 'Het woongemak is aan allerlei kanten verminderd.'

Tachtig bomen weg

Ook haar vriendin Hilde werd verrast met een spontane bomenkap naast haar woning. Er werden van de ene dag op de andere dag meer dan 80 bomen gekapt. Ook zij heeft nu niet alleen minder groen, maar ook veel last van het langsrijdende verkeer. 'Het geraas van auto’s gaat de hele dag door en daar hebben we zelfs binnen ook last van.'

Brigitte kreeg enkel een briefje ter mededeling in de brievenbus en Hilde kreeg zelfs niets te horen van de gemeente. Aan Brigitte werd gemeld dat er gesnoeid zou worden, maar dat vond ze wel heel zacht uitgedrukt. 'Ik heb geteld, er zijn wel 367 bomen tot aan de grond toe gekapt. Dat noem ik geen snoeiwerkzaamheden meer.'

Facebookgroep Burgers voor Bomen

De vrouwen hebben nu een petitie opgezet en zijn de Facebookgroep 'Burgers voor Bomen' gestart om een probleem aan te kaarten: het bomenbeleid van de gemeente, of beter gezegd: het ontbreken daarvan. 'De kapvergunning is zeven jaar geleden afgeschaft om het voor de burger, maar ook voor de gemeente zelf, makkelijker te maken om bomen te kappen', vertelt Barelds. 'Maar nu kunnen wij als burgers nergens meer op terugvallen.'

Welke rechten heb je als burger?

Vogels Bomenrecht advocaat Jilles van Zinderen heeft iedere gemeente hun bomenbeleid op een andere manier geregeld. 'Bomen in meer stedelijke gemeenten worden vaak beter beschermd dan bomen in landelijke gemeenten', vertelt hij. Iedere gemeente mag namelijk een eigen bomenbeleidsplan opstellen waarin ze inzicht geeft aan haar burgers wat de plannen zijn wat betreft het kappen en beschermen van bomen.

Deze plannen en regels kunnen burgers vinden in de algemeen plaatselijke verordening of de bomenverordening. 'Als dat geen soelaas biedt, zou je nog naar de wet natuurbescherming kunnen kijken', vervolgt Van Zinderen. Ook zou volgens hem de Flora en Faunabescherming nog een optie zijn om op terug te vallen.

Gemeente Nordeast-Fryslan

Pytsje de Graaf, wethouder van gemeente Nordeast-Fryslân, is het met de twee vriendinnen eens dat er een beleid op tafel moet komen. Ook geeft ze toe dat de gemeente beter had moeten communiceren. Ze nodigt de twee actievoerders uit voor een gesprek, maar komt tot de conclusie dat het heft nog altijd in handen van de gemeente ligt. 'Uiteindelijk is het de raad die plannen maakt en die moet ik als wethouder uitvoeren', vertelt De Graaf.

Natuuralert

Volgens Frits van Beusekom van Natuuralert kappen wij in Nederland, vergeleken met de landen om ons heen, in een hoog tempo onze bomen. Het komt volgens hem omdat het bosbeleid niet democratisch gecontroleerd wordt, waardoor er minder inzicht en controle is. Veel burgers zien het volgens hem voor hun ogen gebeuren en zijn hier boos over.

In de studio vertelt hij hier meer over.

Forumreacties

31
  • Door Radar

Verdwijnen er bij jou in de buurt soms ook ineens grote hoeveelheden bomen? Het overkwam Birgitte Barelds al twee keer. Zonder goede communicatie verdwenen er voor de tweede keer honderden bomen in haar buurt. Zij richt de actiegroep Burgers voor Bomen op en vraagt Radar om hulp bij het tegengaan van plotselinge bomenkap. Wat kun je als burger doen om ontgroening van je buurt te voorkomen? https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/heb-je-als-inwoner-iets-te-zeggen-over-de-bomenkap-in-jouw-buurt/

  • Door reggie2

Actie groep of niet, in elke gemeente hebben ze schijt aan de inwoners. Zowat in elke gemeente hebben ze de "kapziekte" zo jammer dit.

  • Door PeterPeters1966

Van de gemeentes waar ik een beetje bij betrokken ben (en ben geweest) worden dit soort dingen altijd gepubliceerd. Als je dat niet leest houdt het natuurlijk op. Je kunt niet verwachten dat ambtenaren huis-aan-huis komen vertellen wat er gaat gebeuren.