Heb je even 13,5 uur? Dan kun je de voorwaarden van al je smartphone-apps doorlezen

leestijd-voorwaarden-apps-logos-780.png

31 apps heeft de gemiddelde Nederlandse smartphonebezitter op zijn toestel geïnstalleerd. Wie de algemene gebruiksvoorwaarden van al die applicaties doorleest, is daar zo'n 13,5 uur mee bezig. Dat blijkt uit onderzoek van VPNgids.nl. 

De website onderzocht de begrijpelijkheid van juridische teksten van verschillende online bedrijven. Hierbij keken de onderzoekers naar 34 voorwaarden van apps voor onder meer social media, gaming en dating.

De gemiddelde leestijd per document is volgens VPGgids 25 minuten. Door dat te vermenigvuldigen met het gemiddelde aantal apps (31) kom je uit op 775 minuten. Omgerekend is dat 12 uur en 55 minuten.

Hoeveel apps heb jij op te telefoon staan?

Wil jij weten voor hoeveel uren (of zelfs dagen) jij aan leesvoer voor de boeg hebt als je alle algemene voorwaarden van al je apps zou doornemen? Check dan eerst hoeveel apps je hebt (op veel telefoons te vinden onder Instellingen > Apps) en vermenigvuldig dit met 25 minuten.

Onze redacteur heeft er bijvoorbeeld 177, dus hij kan nog 4.425 minuten vooruit: dat is bijna 74 uur. 

De leesbaarheid van voorwaarden

De site analyseerde ook de technische leesbaarheid met behulp van een online tool. 'De moeilijkheidsgraad is bepaald aan de hand van Europese taalniveaus, die lopen van A1 tot C2. Erg versimpelde teksten hebben taalniveau A1. Teksten die het lastigst te begrijpen zijn, krijgen het stempel C2,' schrijft VPNgids.nl.

'Het gemiddelde taalniveau van Nederlanders is B1. Dat niveau kenmerkt zich door makkelijke woorden en korte, actieve zinnen. Een voorbeeld: in een tekst van niveau B1 wordt een woord zoals ''moeilijk'' gebruikt, terwijl in teksten met een hoger taalniveau gekozen is voor ''gecompliceerd''. Geen van de onderzochte algemene voorwaarden voldoet aan taalniveau B1: stuk voor stuk zijn ze ingewikkelder.'

De meeste Nederlandstalige algemene voorwaarden hebben volgens VPNgids een taalniveau tussen B2 en C1.

Voorwaarden alleen in het Engels

15 van de 34 onderzochte voorwaarden zijn volgens VPNgids alleen beschikbaar in het Engels. Vooral games bieden hun voorwaarden niet in het Nederlands aan. Dat geldt ook voor games Fortnite en Clash of Clans, terwijl met name kinderen die spelen.

Twee keer zo lang bezig met voorwaarden van Google

De site keek ook naar de nieuwe voorwaarden van Google, die per 31 maart ingaan en volgens de techgigant zelf 'beter leesbaar' zijn. Volgens de leesbaarheidstest van VPNgids is de moeilijkheidsgraad van de tekst echter hetzelfde gebleven, maar is de lap met voorwaarden wel twee keer zo lang geworden - vermoedelijk in een poging de jurdische taal beter te verduidelijken.

Algemene voorwaarden lezen belangrijker dan het lijkt

'Het doorlezen en begrijpen van de voorwaarden lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel,' aldus VPNgids. 'Er kan bijvoorbeeld in staan welke wetgeving van toepassing is op het gebruik van de app. In het onderzoek kwamen we onder meer voorwaarden tegen die vallen onder de Cypriotische, Texaanse en Finse wetten.'

Lees jij weleens app-voorwaarden? Vul de Radar-poll in

Als jij een nieuwe app installeert of account aanmaakt voor een site, lees jij dan alle voorwaarden door? Laat het weten in onze poll. Invullen kan in een paar seconden! Ga direct naar de poll:

Poll: Lees jij  algemene (app-)voorwaarden?

Bron en beeld: VPNgids.nl