Heb je met een foute aankoopbon geen garantie?
Als je een product koopt in een winkel krijg je meestal een bon. Noodzakelijk voor de garantie, maar wat als de gegevens op de bon niet overeenkomen met het product?
Het overkwam Jan van de Meeberg die bij de webshop van MediaMarkt een nieuwe Huawei Mate 20 Pro smartphone kocht. Jan betaalde 755,54 euro en zou nog 125 euro cashback krijgen. Huawei wees de cashbackaanvraag af, omdat het IMEI-nummer op de factuur niet overeenkomt met de verpakking van de telefoon. Jan checkt de bon en ziet dat de nummers inderdaad niet overeenkomen. Daarnaast krijgt Jan van Huawei te horen dat hij hierdoor geen recht heeft op garantie.
Wat is een IMEI-nummer?
Even uitleggen: het IMEI-nummer is een serienummer zodat een telefoonmast verbinding kan maken met de telefoon. Het toestel van Jan heeft ruimte voor twee simkaarten, dus staan er twee IMEI-nummers op de doos.
Gewoon garantie ondanks foute bon
Jan meldt zich bij MediaMarkt. Die regelt dat Huawei de cashbackaanvraag alsnog accepteert, maar hoe zit het dan met de garantie? Frederique Mackay, advocaat van De Vos & Partners, zegt dat consumenten gewoon recht hebben op garantie. Wat Huawei zegt klopt in deze dus niet. 'Het lijkt mij dat MediaMarkt gelet op haar zorgplicht er voor in moet staan dat de aankoopbonnen correct zijn. De consument mag er vanuit gaan dat er bij een koop van een (verzegeld) product geen fouten worden gemaakt door de winkelier met de vermelding van de serienummers.'
Mackay zegt er geen wettelijke verplichting bestaat voor winkeliers om dergelijke serienummers op facturen te plaatsen.
Moet MediaMarkt de bon corrigeren?
Advocaat Mackay is van mening dat het mogelijk moet zijn een factuur aan te passen, of in elk geval, een nieuwe factuur te sturen met de juiste gegevens. Ze raadt consumenten aan om bij een internetbestelling of aankoop in de winkel goed te controleren of de gegevens op de bon overeenkomen met het product dat je hebt gekocht. Kloppen ze niet? Retourneer het product en bestel of koop opnieuw.
Reactie MediaMarkt
MediaMarkt wil niet reageren in de uitzending en zegt dat het niet mogelijk is om achteraf, na de bestelling, een factuur aan te passen. 'Een online aankoop als deze verloopt via een geautomatiseerd bestel- en leveringsproces. Wat wij kunnen – en zullen – doen is een begeleidende brief maken die dient als garantiebewijs. In deze brief staan alle nodige gegevens vermeld, zoals de datum waarop het online product is gekocht en alle correcte nummers (waaronder het IMEI-nummer).' MediaMarkt geeft toe dat het systeem technisch beperkt is en dat dit een tussenoplossing is.
De middag voor de uitzending heeft Jan van MediaMarkt niet alleen 40 euro gekregen, maar is er ook een creditnota opgemaakt waar het foute IMEI-nummer is weggehaald.