Heb je overgegeven? Poets niet gelijk je tanden!

Overgeven_29.06.2020.jpg

Overgeven is natuurlijk erg vies en als je in de gelegenheid bent, is het erg begrijpelijk dat je gelijk naar de badkamer rent om je tanden te poetsen. Toch is dit niet verstandig. Tandarts Richard Kohsiek legt uit waarom.

Braaksel heeft een pH-waarde van 3. Alles wat je eet wordt ook omgezet in zuren (ook suiker!), maar dit is niet zo zuur als braaksel. Door deze lage pH-waarde word je glazuur weker, en neem je het risico dat je je glazuur deels wegpoetst.

Wat kan ik het beste doen?

Als je overgegeven hebt, doe je er goed aan om eerst je de zuurgraad in je mond terug te brengen richting een neutrale pH-waarde van 7. Dit kun je doen door water te drinken of met water te spoelen. Als je de smaak weg wilt hebben, kun je prima een kauwgompje nemen, dit is namelijk goed voor je speekselproductie, waardoor de pH-waarde sneller omhoog gaat. Na een half uur of uur kun je dan prima je tanden poetsen.

Poets wel je tanden!

Let op! Dat je niet gelijk je tanden mag poetsen, betekent niet dat je je tanden helemaal niet moet poetsen na het overgeven. 'Als je over hebt gegeven door te veel alcohol, heb je de misschien de neiging om gelijk naar bed te gaan. Doe dit niet! Poets je tanden in ieder geval voordat je naar bed gaat. Als je slaapt gaat de speekselproductie namelijk naar beneden, en gaat het verzuringsproces, en dus de aantasting van je glazuur, hard door in je mond. 

Wat doet glazuur eigenlijk?

Glazuur geeft je tanden een glans, maar functioneert vooral als beschermlaag van je tandbeen. Je tandbeen is zacht, en kan weinig hebben van buitenaf. Als jij je glazuur op den duur wegpoetst, kunnen je tanden heel gevoelig worden, worden ze korter en kun je sneller gaatjes krijgen. Reden genoeg om op te letten dus!