Heb jij last van hooikoorts? Dan kun je deze voedingsstoffen beter vermijden

pollen-4845841_1920.jpg

Het pollenseizoen is weer begonnen. Voor hooikoortspatiënten kan dat een loopneus, niesbuien, kriebelhoest, vermoeidheid en hoofdpijn betekenen. Wat is nou het beste medicijn tegen hooikoorts?

Wel of niet naar buiten?

Bij lichte klachten is het niet perse nodig om thuis te blijven, maar wel verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen en de hooikoortsklachten zoveel mogelijk te onderdrukken met onder andere medicatie. 

Voor mensen met zware hooikoorts luidt het advies iets anders. Bioloog Arnold van Vliet vertelt: 'Mensen met zware hooikoorts en zware medicatie, kunnen beter zoveel mogelijk binnen blijven om het risico dat je uiteindelijk ziekenhuishulp nodig hebt te verkleinen."

Het vinden van de juiste medicatie blijft een continue zoektocht

Het advies van Van Vliet tegen hooikoorts, is om de hooikoorts zoveel mogelijk onder controle te houden. "Bereid je goed voor. Zorg ervoor dat je de juiste medicatie in huis hebt voordat de piek zich voordoet." 

Bij een goede voorbereiding hoort ook consequent gebruik van je medicatie. Doe je dit niet, verliest de medicatie zijn effect. Welke medicatie voor jou het meest geschikt is, is volgens Van Vliet per persoon verschillend. 

Daarvoor is het belangrijk om te weten van welke soort pollen je last hebt. 'Daar kun je achter komen een bloedtest. Dan weet je wanneer je in het jaar last kunt krijgen van hooikoortsklachten en kun je je er beter op voorbereiden', zegt Van Vliet. Overleg wel met de huisarts wat voor jou werkt. 

Van Vliet benadrukt dat veel medicijnen verlichting geven, maar het probleem niet direct oplossen. Ook kan het zijn dat je het ene jaar andere medicatie nodig hebt dan het andere jaar, omdat je lichaam zich ontwikkeld en zich ook nieuwe bolsoorten ontwikkelen. 'Het blijft vaak een continue zoektocht voor artsen en hooikoortspatiënten.'

Hang je was niet buiten

Ook geeft Van Vliet de tip om de pollen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. 'Hang je was niet buiten, spoel ' s avonds voor het slapen gaan de pollen van je af onder de douche en hou ramen en deuren gesloten.' 

Deze voedingsstoffen kun je beter vermijden

Er is ook een interactie met voedselallergie volgens Van Vliet. 'Als je last hebt van berkenpollen, kun je appels waarschijnlijk niet goed verdragen.' Heb jij vooral last van hooikoorts door graspollen? Dan kun je wel eens een allergische reactie krijgen van bijvoorbeeld aardappelen, paprika, tomaat en pinda's. 

'In die voedingsstoffen zitten eiwitten wat lijkt op de allergie voor graspollen', zegt Van Vliet. Het is dus verstandig om die producten niet of minder te eten op het moment graspollen bloeien.