Heeft de volle maan invloed op jouw slaap?

24122020maan.jpg

Veel mensen beweren dat ze slechter slapen als het volle maan is. In hoeverre is het nou bewezen dat de volle maan echt invloed heeft op je nachtrust? Radar vraagt het aan slaapcoach Mark Schadenberg.

In 2013 heeft een groep Zwitserse wetenschappers, naar eigen zeggen, de invloed van de volle maan op mensen die slapen ontdekt. Uit het onderzoek bleek dat mensen tijdens de volle maan er vijf minuten langer over doen om in slaap te vallen, dat ze twintig minuten minder slapen, dat de REM-slaap dertig minuten langer duurt en dat het lichaam minder melatonine aanmaakt. 

Maar de moderne wetenschap blijft kritisch. De Zwitserse wetenschappers hebben dit fenomeen namelijk maar op 47 mensen onderzocht. 'Omdat het onderzoek zo kleinschalig is, weet je het allemaal niet zo heel zeker', aldus Schadenberg. Ook zijn er tijdens het onderzoek geen hersenscans uitgevoerd.

'De maan doet zeker iets'

Dus eigenlijk weten we nog steeds niet precies wat voor invloed de volle maan precies op de slaap heeft. Schadenberg zelf denkt dat de maan wel degelijk effect heeft op de mens. 'Vroeger sliepen wij op de maan, toen bestond er nog geen kunstlicht. Ik denk dat de maan zeker wel iets met onze interne klokken doet. Ook denk ik dat we meer geconnect zijn met de maanstand dan dat we zelf denken.' 

'Vroeger gingen wij slapen als de zon onderging en werden wij wakker als de zon opging', zo vertelt de slaapcoach. 'Nu wordt ons ritme door alle verlichting, computers en televisies helemaal verstoort.'

De maan de schuld geven is makkelijk

Het valt Schadenberg ook op dat mensen altijd een oorzaak zoeken voor het slechte slapen. Als je een keer slecht hebt geslapen en het was toevallig volle maan, dan is het makkelijk om de maan de schuld te geven. Terwijl als je op een normale dinsdagavond een keer slecht slaapt, je dat niet zou doen.

'Maak je niet te druk om de volle maan'

'Ik denk dat het voor mensen vooral belangrijk is dat ze niet te veel bezig zijn met de volle maan,' zo vertelt Schadenberg. 'Vaak als het volle maan gaat worden, gaan mensen zich al druk maken over slaap. Maar met dit gedrag programmeer je eigenlijk dat je ook automatisch niet goed gaat slapen. Je activeert je brein om niet in slaap te komen, want je wordt juist alert.' 

Je kunt dus het best je normale dagelijkse avondroutine aanhouden. Daarnaast helpt het ook om voor het slapen te mediteren. Zo kom je tot rust.

De wetenschap zit nooit stil

Volgens de slaapcoach moet er nog veel onderzoek gedaan worden, voordat de invloed van de volle maan echt is bewezen. Maar de wetenschap zit op het gebied van slaap gelukkig nooit stil. 

Meer weten over slaap? Mark Schadenberg schreef er het boek 'Van slaapwandeling naar droomleven' over.