Heftig pollenseizoen van start: dit werkt tegen hooikoortsklachten

hooikoortsniezenpollen.jpg

Mensen met hooikoorts hebben het vast al gemerkt: het pollenseizoen is begonnen. Er is in 2023 een extra hoge concentratie graspollen, waarschuwen hooikoortsexperts in gesprek met de NOS. Wat kun je tegen klachten doen?

Radar stelt Maurice Martens, bioloog en werknemer van de website pollennieuws.nl en Timca Bruggink, allergoloog bij het Spaarne Gasthuis, een aantal vragen over hooikoorts. "Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn."

Wat is hooikoorts?

Martens: "Hooikoorts wordt ook wel pollenallergie of stuifmeelallergie genoemd." Pollen en stuifmeel zitten in bomen, planten, grassen en bloemen en zijn precies hetzelfde. Martens vertelt verder: 'Bij windbestuivers speelt wind de rol van transporteur van stuifmeel van bomen, planten, grassen en bloemen. Er komt dan stuifmeel in de lucht. Als stuifmeel in de lucht komt, contact maakt met mensen en vervolgens een allergische reactie geeft, dan spreek je van hooikoorts."

Niezen en een kriebelende keel

Martens noemt een aantal van de meest voorkomende klachten. "Veel mensen met hooikoorts krijgen last van dezelfde klachten. Denk aan niezen, een kriebelende keel, jeuk op de huid, pijn of jeuk aan de ogen en vermoeidheid." Volgens de bioloog kan hooikoorts in sommige gevallen zelfs leiden tot slapeloosheid.

'Graspollenallergie hevigst in mei en juni'

Het verschilt erg in welke tijd van het jaar de klachten het hevigst zijn, zegt Timca Bruggink. "Als je allergisch bent voor de plant hazelaar, dan heb je het meest last van klachten in januari. In april en mei heb je bij een allergie voor de berkenboom de meeste klachten. Graspollenallergie komt dan weer meer in mei en juni op." Volgens Bruggink kan het voor mensen met een allergie voor meerdere pollen het lastigst zijn. "Dan kun je het hele jaar door wel klachten hebben." Bruggink legt uit dat je met behulp van een bloed- of huidtest vast kan stellen waar je allergisch voor bent.

'Piek klachten tussen twintig en veertig jaar'

De allergoloog vertelt dat je vanaf een heel jonge leeftijd last kunt krijgen van klachten. "Hooikoorts kan al rond het vierde levensjaar ontstaan. Rond de puberteit nemen de klachten toe en vanaf een jaar of veertig weer af. De piek ligt daartussen." Bruggink vertelt dat mensen met allergische aanleg vatbaarder zijn voor hooikoorts. "Als in je familie mensen zijn met allergieën of bijvoorbeeld astma of eczeem, dan bestaat de kans dat jij ook meer aanleg voor hooikoorts hebt."

'Niet gevaarlijk, wel vervelend'

Martens: "Elk immuunsysteem is verschillend. Er is niet te voorspellen welk immuunsysteem wel en welke niet reageert op pollen. Pollenallergie wordt voor een deel overgedragen van ouder op kind. Je weet pas of je pollenallergie hebt, als je met een specifieke pol in contact komt. Het gebeurt weleens dat mensen er pas op erg late leeftijd achter komen dat ze hooikoorts hebben." Volgens de bioloog komt dat omdat niet elke aanraking met een pol gelijk een allergische reactie teweeg brengt. "Het immuunsysteem kan een hele tijd geen last hebben van pollen, totdat het ineens genoeg is. Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn."

'Injectie- of tabletkuren vragen discipline van je'

Bruggink legt uit dat je op het gebied van medicatie twee opties hebt. Volgens haar kun je ervoor kiezen om een beslissing op de korte termijn te nemen door bijvoorbeeld tabletten te slikken en neusspray en oogdruppeltjes te gebruiken. "Je onderdrukt dan tijdelijk de klachten van hooikoorts. Als je stopt met het slikken van tabletten of het gebruik van neusspray of oogdruppeltjes, dan komt de hooikoorts later weer terug."

Je kunt er ook voor kiezen om een kuur te starten om de allergie te onderdrukken. "Bij een injectie- of tabletkuur wordt datgene toegediend waar jij allergisch voor bent. Dat is een optie voor de lange termijn." Bruggink vertelt dat de kuren wel enige discipline vragen. "Om een kuur te laten slagen, moet je drie jaar lang tabletten blijven slikken of je laten injecteren." Voor een injectie- of tabletkuur is een verwijzing van je huisarts nodig. De kosten van de kuur worden vergoed door de zorgverzekeraar. 

'Pas je gedrag erop aan'

Martens: "Het allerbelangrijkste is om contact met pollen te mijden. Dat kan alleen niet altijd. Je kunt wel proberen je gedrag erop aan te passen. Ga bijvoorbeeld in de periode dat planten bloeien waar jij allergisch voor bent niet te voet of op de fiets naar je werk, maar pak het openbaar vervoer of de auto."

De bioloog noemt nog een tip: "Door de dag heen verandert de hoeveelheid pollen in de lucht. ’s Morgens zijn over het algemeen minder pollen dan in de late middag. Als bijvoorbeeld de hele dag de zon heeft geschenen en er een sterke wind stond, zie je dat de concentratie pollen stijgt." Wil je bijvoorbeeld gaan joggen? Dan raadt Martens aan om dat in de ochtend te doen.